Odbrana tvrdi da su kamere, ipak, radile u vreme ubistva: Nastavlja se suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U Osnovnom sudu u Prištini danas bi trebalo da se nastavi suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, koji je ubijen 16. januara 2018. u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, ispred sedišta SDP.

Na sudskom pretresu, prema Danasovim saznanjima, očekuje se odluka Suda o saslušanju dva svedoka koje je prošlog petka predložila odbrana, kao i nastavak prikazivanja snimaka sa nadzornih kamera u sedištu SDP, čiji je deo pregledan na prošlom pretresu 15. decembra.

– Prošlog petka pregledani su snimci sa nadzornih kamera koji pokazuju da je poslednji snimak pre Ivanovićevog ubistva bio u večernjim satima 4. januara 2018, dok naredni snimak počinje deset minuta posle njegovog ubistva. Tužilaštvo tvrdi da kamere nisu radile od 4. do 16. januara 2018. ne navodeći ko ih je, kad i zbog čega isključio niti ko ih je uključio. Ništa se ne zna. Odbrana tvrdi da su kamere u tom periodu radile – kaže za Danas advokat Jovana Filipović, pravni zastupnik Silvane Arsović.

Tužilac Burim Ćerkini na prošlom pretresu izjavio je da „kamere nisu radile pre ubistva, a u trenutku kada su kamere proradile, vidi se kako Ivanović već leži na zemlji“.

Prema izveštaju prištinskih portala na albanskom jeziku, na snimku se vidi kako policija interveniše i dolazak Hitne pomoći.

Kako Danas nezvanično saznaje, navodno nedostaje deo snimka posle Ivanovićevog ubistva sa šest hitaca s leđa iz vatrenog oružja sa prigušivačem, a koji prethodi intervenciji Kosovske policijske službe i dolasku Hitne pomoći.

– Oliver Ivanović, kako se već čulo na suđenju, nikad ne bi dozvolio da kamere u sedištu SDP ne rade desetak dana, pogotovo zbog situacije u kojoj smo bili početkom te 2018. i posle lokalnih kosovskih izbora u oktobru 2017. na kojima je Oliver bio kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice. Snimcima sa nadzornih kamera, koji su prikazani prošlog petka, Tužilaštvo uvodi nove momente bez objašnjenja ko je isključio kamere i ko ih je ponovo uključio, jer se to ne radi na daljinu. Pogotovo što su kamare radile 6. januara kad je ispred sedišta SDP dečko za to zadužen ostavio badnjak. Silvana Arsić okrivljena je zato što je uključila kamere, a Tužilaštvo Kosova ne zna ko ih isključio i ko je Olivera ubio. Tolike nejasnoće, pometnja i rasipanje energije govore o stanju u kosovskom pravosudnom sistemu – izjavila je za Danas Ksenija Božović iz SDP-a, najbliži saradnik pokojnog Olivera Ivanovića.

Za saučesništvo u ubistvu Olivera Ivanovića optužnica tereti: Silvanu Arsić, Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Radeta Basara. Dragiša Marković optužen je za „odavanje službene tajne“, a zajedno sa Žarkom Jovanovićem i za „zloupotrebu službene dužnosti u saizvršilaštvu“. Jovanović i Spasojević terete se i za „neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili držanje oružja“.

Na sudskom pretresu 30. oktobra prikazan je snimak zgrade u kojoj je Ivanović živeo i trenutak kada on 16. januara 2018. u osam sati i sedam minuta izlazi iz nje i kreće u pravcu centra grada. Snimak se tu i prekida, dok snimak ispred kancelarije SDP gde je Ivanović ubijen iz tehničkih razloga nije mogao da se otvori.

Posle sutrašnjeg ročišta, novi sudski pretresi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zakazani su 18. i 19. januar 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari