Suđenje za zločin u hangaru Kravica 1Foto: Stefana Savić

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda za danas je zakazan početak suđenja osmorici nekadašnjih pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP Republike Srpske optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovištva u selu Kravica, kod Srebrenice 1995.

Optuženi su komandir 2. voda 1. čete Centra Nedeljko Milidragović i pripadnici tog voda Milivoje Batinica,Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao i pripadnici 1. voda 1 čete tog Centra Aleksa Golijanin i Vidoslav Vasić.

Većem predsedava sudija Mirjana Ilić, optužnicu zastupaju zamenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić. Tužilaštvo tvrdi da su optuženi rasporeрeni oko hangara zemljoradničke zadruga Kravica, gde su drugi pripadnici MUP RS, dan pre toga, otpočeli ubijanje zatvorenih mulimanskih civila, i da im je 14. jula ujutru Milidragović naredio da učestvuju u tom zločinu, što je i sam uradio.

Prethodno su ih, navodi se, terali da pevaju četničke pesme, nakon što su iz pozvali da izađu iz hangara obećavši da im se ništa neće desiti. Istog dana, 14. jula, Milidragović i većina optuženih su, tvrdi Tužilaštvo, zajedno sa drugim nepoznatim pripadnicima Centra, nastavili masovno ubijanje civila, koje su do hangara drugi, nepoznati pripadnici policije i vojske RS u više navrata dovozili autobusima i kamionima.

Tužilaštvo kaže da je zločin počinjen prema “civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima bosanskim Muslimanima”, kao i da je sukob u Bosni i Hercegovini bio unutrašnji, nemeрunarodni. U optužnici piše da je u Kravici ubijeno najmanje 1.313 lica, čiji identitet je do sada utvrрen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokacija u Bosni i Hercegovini. Njihova imena navedena su optužnici.

Kod generalija optuženih, navedeno je da se protiv Milidragovića i Golijanina u Bosni i  Hercegovini vodi postupak pod optužbom za genocid. Svi optuženi rođeni su na prostoru Bosne i Hercegovine, ali su državljani Srbije i brane se sa slobode. Uhapšeni su prošle godine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari