Sukob Željka Mitrovića i Bake Praseta: Da li vlasnik Pinka zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju? 1BETAPHOTOMILOŠ-MIŠKOVMO / Youtube

Sukob između vlasnika Pinka Željka Mitrovića i jutjubera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase, ne jenjava već danima, a u četvrtak uveče će na ružičastoj televiziji biti emitovan „dokumentarac“ o „kriminalnim radnjama, gepekovanju, gej aferama, kao i pedofilskim akcijama , distribuciji polnih bolesti, Kikinoj smrti sa sve očivicima i svedocima“, kako je najavio Mitrović. Posle ovakve najave, brojni medijski stručnjaci smatraju da vlasnik Pinka zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju zarad ličnog obračuna.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Danas da nije toliko upućena u sukob Mitrovića i Bake Praseta koji je pokrenut na društvenim mrežama jer je na odmoru van zemlje, ali da joj najava dokumentarca deluje kao zloupotreba frekvencije.

– Koristiti nacionalnu frekvenciju u lične brutalne obračune preko medija jeste zloupotreba i nikako nije u javnom interesu – ističe Popović.

Međutim, sa njenim mišljenjem nije saglasna predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić koja kaže za Danas da ovo telo neće reagovati povodom najavljenog dokumentarca, te da je njegovo emitovanje od javnog interesa.

– Smatram da je od izuzetnog javnog interesa razotkriti društvene anomalije, među kojima je i ta koja se predstavlja kao Baka Prase i ne vidim ništa sporno u emitovanju takvog kontenta, niti zloupotrebu javnog prostora na navedenoj televiziji sa nacionalnom pokrivenošću. Uostalom, kao što je rekao novopostavljeni predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, gdin Siniša Kovačević, razmišljaću o tome kad se vratim sa odmora – poručila je Zekić.

Sa druge strane, istraživač BIRODI-a Zoran Gavrilović ocenjuje za Danas da je ova izjava Olivere Zekić posledica njenog PR poimanja medija, odnosno nerazumavanja šta je uloga pravosuđa, a šta medija u jednom društvu.

– Ona je svojim izjavama uvek pokušavala da objasni i opravda postupanje medija koji svojim izveštavanjem podržavaju vlast, odnosno da sakrije „frižidere“ koji su bili golim okom i za čije postojanje postoje podaci u samim izvestajima REM-a – navodi Gavrilović.

On dodaje da Željko Mitrović ima pravo, ali i obavezu da svoja prava, ako su narušena, ostvari preko suda, a da prikazivanje najavljenog dokumentarca predstavlja zloupotrebu nacionalne frekvencije i kršenje zakona.

– Bilo kakva (zlo)upotreba nacionalne frekvecije koju Pink ima je put ka kršenju Zakona o elektronskim medijima član 47, odnosno Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. Pored toga u Kodesku novinara Srbije, u sekciji o sukobu interesa, jasno stoji da se novinar ne može baviti onim temama u kojima ima lični interes. Ovde se očito radi o tome da je lični motiv Željka Mitrovića kao vlasnika Pinka dominantno uticao da se Pink bavi slučajem Bake Praseta, koji nije bio „problematičan“ dok je bio poslovni saradnik Pinka – naglašava Gavrolović.

Naš sagovornik očekuje da REM posle emitovanja ovog medijskog sadržaja uradi analizu „istu kao što je uradio u slučaju serijala „Decenija vlasti“, a nije u slučaju emisije „Progon“ kao odgovor na serijal „Vladalac“.

– Integritet nekog državnog tela se ogleda u postupanju u istim situacijama na isti način, tj primenom svojih ovlašćenja na isti način u istim i sličnim situacijama. Savet REM-a snosi odgovornost što svojim (ne)postupanjem legitimiše praksu da građani Srbije svoja prava regulišu van suda, odnosno preko medija, što urušava vladavinu prava u Srbiji – ukazuje Gavrilović.

Početak i tok sukoba jutjubera i vlasnika Pinka

Sukob jutjubera i vlasnika Pinka počeo je kada je Baka Prase optužio Mitrovića da mu duguje pare. Potom su usledile međusobne optužbe ko je kriv za čije ubistvo, a Mitrović je čak objavio i preteću pesmu sa tekstom „Izvadite koplje, napad na Prasca, udri ga, udri ga, ajde sine, udri ga“.

Baka Prase je juče obavestio pratioce na svom Instagram profilu da je napustio državu zbog toga što strahuje za svoj život nakon konflikta sa vlasnikom Pinka.

Mišljenje javnosti o ovom sukobu je podeljeno, ali većina je na strani Bake Praseta, bar kada je reč o društvenim mrežama.

Interesantno je da su se i brojne javne ličnosti svrstale na određenu stranu, te je tako Aca Lukas poručio Baki Prasetu: „Gde ćeš lopatom na bager?“ dok je njegov menadžer Saša Mirković otišao korak dalje, uplićući u priču i oca Bake Praseta, sveštenika Nenada Ilića, optuživši ga da je narko diler, a Bogdan – vođa organizovane kriminalne grupe.

Nenad Ilić, čija parohija je u Amsterdamu, stao je na stranu svog sina oglasivši se putem Fejsbuka:

„Кad su meni ovo počeli da rade, mogu samo da zamislim šta Mordor sprema mom sinu, nekako previsokom hobitu. Na osnovu idiotskog spota koji na tragu tužno uspešne akcije ubistva Olivera Ivanovića poziva na ubijanje Bake Praseta, naslućujem novi doprinos dokumentarnoj filmskoj produkciji gadarije koju prave. Uzmuvani orci pod bičem karikature Sarimana, kopaju, drhtavim rukama sklapaju, mračno delo mržnje. Dokumentarno – šta već kome padne na pamet, bez ikakve veze sa stvarnošću, poneki naduvani trač, recikliranje uspešne provincijske imitacije američke kensl kulture, plaćeni ‘svedok’, naravno uz izobilno korišćenje delova u kojima onaj moj blesavi hobit psuje i nervira se u svađi sa svakim ko mu nagazi na dlakavo hobitsko stopalo – ne bi li se zgrozila neobaveštena publika… I tako to.“, poručio je Ilić.

Veljanovski: Ovo što je do sada Mitrović radio je zloupotreba

Profesor FPN u penziji Rade Veljanovski kaže za Danas da ovo što je do sada radio Mitrović na svojoj televiziji je već zloupotreba.
– Što se tiče najavljenog dokumentarca, to tek treba da vidimo. Nije dobro da se unapred karakteriše – poručuje.

Gruhonjić: Udario junak na junaka

– Cela TV Pink je zloupotreba nacionalne frekvencije, a ovde je udario junak na junaka, kratko je poručio novinar Dinko Gruhobnjić, odgovarajući na pitanje da li je emitovanje najavljenog dokumentarca zloupotreba nacionalne frekvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari