Novi sukobi izbili su u noći između nedelje i ponedeljka u Damasku, prvog dana svečanosti Ramazana, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Borbe između režimskih snaga i pobunjenika počele su posle ponoći u nekim južnim kvartovima sirijskog glavnog grada, gde su se čule jake eksplozije, navodi se u saopštenju.


Sirijski predsednik Bašar Asad u nedelju ujutro je povodom početka Ramazanskog Bajrama prisustvovao molitvi u džamiji Hamad u Damasku, što je prvo njegovo javno pojavljivanje od kada su u bombardovanju glavnog grada Sirije ubijeni ministar odbrane i predsednikov zet. On se poslednji put u javnosti pojavio 4. jula kada je održao govor u parlamentu.

Od tada je došlo do eskalacije sukoba između pobunjenika i pristalica sirijskog režima, tokom kojih su bombardovani mnogi gradovi među kojima Damask i Alepo. Prema podacima sirijske Opservatorije od početka sirijskog sukoba u martu prošle godine, život je izgubilo više od 20.000 osoba. Turska neće moći da primi više od 100.000 izbeglica iz Sirije na svom tlu i jedna tampon zona bi bila neophodna za dolazak izbeglica, saopštilo je juče tursko ministarstvo inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari