Sumnje u konkursnu proceduru 1Spomen-obeležje Kadinjača Foto:Nenad Kovačević

Narodni muzej Užice, koji decenijama brine o Spomen-obeležju Kadinjača, neće organizovati obeležavanje 75 godina od bitke na Kadinjači, jer je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu odlučilo da taj posao poveri beogradskom preduzeću „Gelsik“. Reč je o firmi osnovanoj u septembru 2012. sa 1.000 dinara uplaćenog kapitala i jednim zaposlenim. Registrovana je za računovodstvene, knjigovodstvene, revizorske usluge i poresko savetovanje.


U užičkom Muzeju su ogorčeni takvom odlukom i zahtevaju objašnjenje od Aleksandra Vulina, čije je ministarstvo raspisalo konkurs na koji su se prijavili ta ustanova sa projektom vrednim 634.000 dinara i „Gelsik“ sa ponudim od 660.000 dinara.

– Obavestili su nas da je presudio jedan indeksni poen više u vrednovanju ponude te agencije – saopštio je Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja Užice, i dodao da se za 36 godina dogodilo samo jednom, i to pre više od dve decenije, da neko drugi umesto te ustanove organizuje pomen borcima Radničkog bataljona, stradalim tokom bitke na Kadinjači, 29. novembra 1941. godine, nakon koje je pala poznata Užička republika.

– Državni sekretar Dragan Popović priznao mi je da je on odlučivao o programu, ali nije objasnio kriterijume po kojima je utvrđeno koja ponuda je bila bolja. Zahtevamo objašnjenje, zašto je prihvaćena ponuda agencije koja se bavi knjigovodstvom, konsaltingom i bankarstvom, a ne umetničkim i stvaralačkim radom – poručio je direktor užičkog Muzeja.

On je naveo da mu je u ministarstvu rečeno da je obaveza užičkog Muzeja da, bez obzira na to što je „Gelsikova“ ponuda prihvaćena, plati troškove korišćenja ozvučenja, štampanja pozivnica, čišćenja puta do Kadinjače u slučaju snega, kao i prevoza građana koji će prisustvovati tom skupu.

– Nadam se da će ministar Vulin preispitati tu odluku, a zahtevamo da se na sajtu ministarstva objave imena članova konkursne komisije koji su uspeli da, 4. februara i samo za nekoliko sati, pročitaju i vrednuju ukupno 81 ponudu, koliko ih je prispelo na kompletan konkurs za organizovanje 24. svečanosti povodom obeležavanja značajnih istorijskih događaja u Srbiji u ovoj godini – poručio je Gogić N. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari