EU shvatila da trajne stabilnosti nema bez suočavanja s prošlošću 1Foto: Medija centar

Goran Miletić iz Civil Right Defendersa kaže za Danas da je dobro to što Strategija proširenja EU prema Zapadnom Balkanu insistira na suočavanju s prošlošću, „jer je to nešto što se ne bi desilo da je Strategija donesena pre pet godina“.

– Očigledno je EU shvatila da trajne stabilnosti ne može biti ukoliko se društva jasno ne odrede prema kršenjima ljudskih prava u bliskoj prošlosti i prema zločinima, koji su činjeni prema „drugima“ u ime „svog naroda“. Međutim, ono što zabrinjava je da nam je za ovaj proces neophodno jako i nezavisno pravosuđe, a to je problem u svim zemljama Zapadnog Balkana, ukazuje Miletić. On smatra da region neće uspeti da reši sva otvorena pitanja do ulaska u EU, ali veruje da će se za neke stvari „progledati kroz prste kroz interpretaciju o ispunjenosti standarda“.

– Međutim, velika je zabluda predstavnika vlasti u Srbiji, a i regionu da je moguće „dogovoriti se“ i napraviti dil tako da se u EU uđe bez primene standarda koji su i više nego jasni. Tužno je to što neki i dalje veruju da se u EU ulazi tako što se napravi dogovor sa Angelom Merkel ili SAD, a ne tako što će se potruditi oko pravosuđa, medija i ljudskih prava. Druga zabluda je da će se ući u EU tako što će se EU uplašiti ruskog uticaja u regionu, naglašava Miletić.

Naš sagovornik ističe da će REKOM sigurno biti osnovan, te da je samo pitanje vremenskog okvira u kome će se to desiti. Prema njegovim rečima, u interesu svih zemalja regiona, a najviše u interesu žrtava je da se to desi što pre.

– Samit u Londonu može biti važan korak ka osnivanju REKOM-a i volja postoji više nego pre. Jedini problem je što je potreban konsenzus do koga u ovom regionu nije lako doći, zaključuje Goran Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari