Kandić: Pomirenje bez priznanja svih žrtava nije najiskrenije

Sa onlajn diskusije "Operacija Oluja u politikama sećanja u Hrvatskoj i Srbiji 25 godina kasnije"

Ostavite komentar


  1. Ako se predje spisak onih koji pozitivno ocenjuju prisustvo Borisa Milosevica proslavi etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske i pobede koncepta koji je zapoceo Pavelic tokom II svetskog rata, jasno je sta je sustina tog prisustva i ko od toga ima koristi. Srbi u Hrvatskoj ili Srbi generalno sigurno ne.

  2. boris milosevic (malim slovima) ne da nije moralna figura vec je nemoralni invalid kome treba zabraniti ulazak u Srbiju dozivotno, javno osuditi njegov postupak i oduzeti mu srpsko drzavljanstvo ukoliko ga ima.

    On je sramota i samar svima onima koji su proterani.

    1. Da si ti bio u koži Hrvata,da je na tvoju zemlju dovedena sva jačina JNA,paravojne formacije,da su u tvojoj zemlji rušeni gradovi granatama,sela paljena šta bi za tebe Oluja bila?
      Druga stvar i prepreka je što druga strana ne želi da misli o civilima koji su bezali od Oluje i tako nastalo ogromno etničko čišćenje. Za njih je oslobođenje HR od Milosevićeve ludačke politike i ratova važnije nego kako je Oluja uticala na srpske civile.
      Jos dosta generacija treba da prođe i uzajamnog razgovora i shvatanja.
      Mani se zabrana,oduzimanja drzavljanstva i nebuloza. U Srbiji imamo srece sto nismo osetili sta znaci rat.

      1. @Duci0167
        Neverovatno koliko u Srbiji ima vecih Albanaca od Albanaca ili sada vecih Hrvata od Hrvata koji ce da objasne kako je biti u „kozi Hrvata“ , sta je za Hrvate vaznije…

        1. Neverovatno je koliko propagandista Velike Srbije i Miloseviceve politike js ima u Srbiji!

          1. Neverovatno koliko srbofoba komentarise po srpskim portalima kao da nemaju neke svoje naci portale gde mogu da se izive…

      2. Da si ti imao kao i ostali Hrvati i malo pameti ne bi sluzali ustasku politiku Krivoustog pa zakukavali.kako su se „nerazumni“ Srbi naorizavali a samo pre 70 godina ste ih klali ko pilice.Kako se to pravi drzava sto izbacujes Srbe iz ustava pa sa posla pa onda malo iz zivota.Pa su napravili od vas 4,5 miliona samolazova.Na zalost ja vas zbog togapostujem a mi.iako.imamo istinu imamo i JEDINI petu kolonu koju niko nemanu.okruzenju.

      3. @Duci
        Šta bi za nas bila Oluja kažeš? Zar nije trebala da bude akcija uperena protiv vojnih formacija a ne egzodus sprskog stanovništva. Dokaz za to je to što Srbe nikada niste vratili kući Eeheej- NIKADA! Plus što sama oluja nije bila kraj egzodusa. A kada su Srbi slično učinili na KosMetu dobili su bombardovanje a Albanci su vraćeni i plus doseljeni.
        To je to ludilo srpskog virusa gde se daje na značaju drobljenu o „neumesnosti performansa“ prema izbeglima od strane vlasti dok o Egzodusu- muk.
        Srbija- poslednji dom jugoslovena.

  3. Kad Kandićka priča o miru i poštenju, to je katastrofa. Srbi će opet biti naivni i „pomiriti“ se sa zločincima bez kažnjavanja zločinaca. Onda nije ništa čudno što se dešavaju razni „Jasenovci“ i „Oluje“ .

  4. Izvinjavam se ako grešim ali ovo je prvi put da g-dja Kandić pominje srpske žrtve u bilo kakvom kontekstu.
    Izgleda da kontrola direkcije za pranje novca ipak ima pozitivan uticaj.

    1. @Vladimir***Možda je njoj to prvi put a vi navedite bilo koga iz Srbije,političara,analitičara, koji je pomenuo hrvatske žrtve u bilo kakvom kontekstu za vreme stvaranja paradržave tzv.“rsk“.Zaboravljate,namerno ili iz neznanja ko je započeo etničko čišćenje a to znaju oni iz rukovodstva „države u državi“,Martić,Hadžić,Babić i,Sveprisutni i Sveznajući,osuđeni ratni zločin dr Vjekosav, pok. Milošević,pok.Marković …

      1. Da niste promašili temu pismenog?
        Moja tema je g-dja Kandić i niko i ništa više. Vaše spočitavane je odraz slabo kontrolisane žuči koja se skupila.
        Kada bude bio tekst o od Vas navedenim osobama onda možemo da izložimo svoja mišljenja i vidimo da li se i ne poklapaju.

      2. @Kako nastalo tako se i raspalo

        Etnicko cisecnje Srba je ako nisi znao pocelo u vreme N.D. Hrvatske pocetkom II svetskog rata. Raspadom Jugoslavije i stvaranjem sledece N.D. Hrvatske, po svemu veoma slicnoj onoj prvoj, to etnicko ciscenje se nastavlja i to prvo po vecim gradovima gde nije bilo ni Martica ni „sveprisutnog“ i zavrsava se organizovanom, zlocinackom, genocidnom akcijom „oluja“. Na zalost etnicko ciscenje i nasilna asimilacija Srba u Hrvatskoj nije stala sa „olujom“ nego se i danas nastavlja. Uporedi brojke pa ces i sam ukapirati (ako ti kapaciteti i obraz dozvoljavaju) razmere zlocina jednih i zlocina drugih. I jos nesto, posto si veliki ljubitelj albanske „dzrave kosova“ da li ikada spomenuo srpske zrtve tokom stavranja te paradrzave osim u kontekstu opravdavanja zlocina nad njima? Kapiras monumentalnost sopstvenog licemerja i jos mnogih drugih stvari koje ako se napisu nece proci cenzuru?

        1. Krajnje je vrijeme da se zločinci pozovu na odgovornost. Država koja protjera 250.000 svojih državljana samo zato što su digli oružje u svojoj pravednoj borbi treba snositi odgovornost. Dobro je rekao Vuk Jeremić da nema sreće u državi zasnovanoj na takvom zločinu. I zato je jako važno da se procesuiraju svi odgovorni za protjerivanje 250.000 Nijemaca nakon agresije ruske i jugoslavenske vojske na njemački Banat i cijelu Vojvodinu. Podsjetio me tvoj sjajni nick na ono što vi Srbi zovete „dvostruki aršini“

          1. @’ko o čemu ku..a o poštenju

            Cekaj, ucestvovanje vojvodjanskih Nemaca u vojci Hitlera i u okupaciji je za tebe „pravedna borba“? Ti si neki nacista ili sta ako ti je ono sta je radio Hitler „pravedno“? Rusi i Jugosloveni su „izvrsili agresiju na Banat i Vojvodinu? Da li ti kapiras u cijem sastavu su bile i Vojvodina i Banat pre nacisticke okupacije? Ostale nebuloze iz tvog komentara da ni ne spominjemo. Bolje se ti javi cika doktoru, zreo si za jedan ozbiljan pregled.

          2. !@’ko o čemu ku..a o poštenju

            Iz italijanske Istre i iz italijanske Dalmacije je posle II svetskog rata proterano izmedju 230 i 350.000 Italijana. To bi trebalo procesuirati i naplatiti, bas kao i proterivanje stotina hiljada Srba tokom II svetskog rata sa teritorije Hrvatske i BiH koje su izvrsili Hrvati. Btw. nadimak kojim si se potpisao je odlican, bolje sebe nisi mogao da definises.

          3. @’ko o čemu ku..a o poštenju

            Zivim u Italiji i ovde ne zaboravljaju koliko ste vi Hrvati Italijana proterali i kako ste se docepali Istre i Dalmacije, tako da…

    2. Bojim se da grešiš. Daleko od toga da je ovo prvi put. Uvek ih je pominjala, ali slabo šta je od toga stizalo do medija. A i kad stigne, komentari su uvek bili isti – „Sad se setila“ i tome slično.
      Recimo, ona je (tačnije njen Fond) prva i za sada jedina izbrojala i poimenično popisala sve žrtve bombardovanja. Državi to nikad nije palo na pamet. Umesto toga neki „iz države“ je optužuju da time umanjuje broj žrtava dok, u isto vreme, oni pričaju samo o „stotinama“, „hiljadama“. A eno spiska – ime, prezime, datum i godina rođenja, datum i mesto pogibije i etnička pripadnost.
      Ili nešto drugo – njen Fond se odavno zalaže da prognani u „Oluji“ (i „Bljesku“, i ostali iz Hrvatske i Bosne što žive u Srbiji) dobiju status civilnih žrtava rata, kao i porodice ubijenih i nestalih. Takođe da i žene koje su silovane u ratu dobiju isti status. Država se opet pravi blesava.

  5. Ova spodoba godinama prodaje maglu u koju se upecalo mnogo naivnih srbaa jedina razlika njenih beseda od pre 20-30 godina je da nepominje sudjenje srbima ali sudjenja drugima i nisu nikad bila opcija, jedino mi je drago da vidim preovladava mišljenje da latinima netreba verovati, retorika Tadića i Antonijevića i Lalića ohrabrujuće.

  6. Gospodja je davno trebala da bude u zoni „sekundarnih sirovina“.
    Kakvo pomirenje? Bre!
    Zar nam je bilo malo tri puta, po istom receptu?

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.