„Košare“ najzastupljenije u provladinim medijima

Iz najnovije medijske analize Centra za primenjenu istoriju o borbi za Košare

Ostavite komentar


  1. Ne treba zaboraviti da je baš u tom periodu ’99 godine radikalima podeljeno okruglo 100 stanova.

      1. Pa do 2012 Srbijom govna vladala..ponistavala sve Srpsko..i sada su lopovi na vlasti ali ti junaci zasluziju da se o njima prica….vama to ocigledno smeta

  2. Stvarno ti srpski mediji kakvi su, umesto da uzdizu u heroje i slave Tacija, Haradinaja, uck-ovce kao i NATO, oni ovako…

    1. Pa da. Po tebi, mediji treba da sluze da ti pseudo-patriotskom pricom prodaju lazi o velicini sopstvenog naroda i grozoti svih drugih.

      1. @AntiPA

        A po tebi treba da sluze toj propagandnoj, autosovinisticko-stokholmski sindrom prici o Srbima kao najgorima koji su za sve krivi i koji nisu jos ni dobili sta su zasluzili dok su svi ostali nevinasca i moralne gromade?

      2. Ne.nego mediji treba da budu po vama.bas ovakvi kao sto je Danas izrazito anti srpski sa istorijom pisanom u zapadnim ambasadama i NVO organizacijama koje oni placaju.

  3. Naravno sto bi citali o kosarima kad mozemo da citamo snezanu congradin, srebrenicu I to besplatno

    1. Jos jedna.“nevladina“ organizacija.koja ima zancilj da.sakrije Sve.ato je.srpsko.,da.velica.srpske neprijatelje i ponizi srpske junake i Srbiju.Ovo je za pravno procesuoranje,koje je.nemoguce ker iza svrga stoji Sonja Biserko podpomognuta i finansirana od strane uapadnih ambasada.

    2. Ja mislim da je ovde nešto drugo problem, a to je ugled Srpskog vojskovođe.
      Poštovanje za ove vojnike koji su bili u ratu 1990tih ih 1999tih. Ne bih se nikada menjao snjima.
      Kada pređete od jednog Vojvode Mišića do nepoznatih komunista, sa velikim stanovima, i ponašanjem kao da su Napoleoni a nemaju zrno hrabrosti da se suprostave nakaradnom sistemu, onda se izgubi i ugled i poštovanje.

      Gde su ti generali koji su istupili i osudili ubistva civila, hladnjače, streljanja, mafijaše sa činovima i uniformi…

      To je veći problem od stranih plaćenika i izdajnika. Biti u poziciji da budeš primer i ćutati. Džaba 5 Košara

  4. Pitanje bez odgovora.Sta je postignuto tom bitkom i zasto su slati mladi vojnici? Ne znam kako da nazovem ove, a da ne opsujem. Nisu se siptari zabili,kao klin u nase linije. Za njima bi dosle i NATO kukavice pesadijom. Prvi odgovor. U prvi rat sam otisao sa 19godina 91g. Kao vojnik,sposoban i obucen. Mnogo vise od nekog rezerviste. U drugi rat sam otisao sa 27godina,99g. Jos uvek mlad i bolji ratnik od mnogih rezervista. Ne pljujte nasu borbu. Ne pljujte vasim besmislenim pitanjima nasu prosutu krv. Pokusajte makar da cutite,ako vec niste ponosne na nasu borbu. Tesi me samo sto ste tako zanemarljiva manjina koja tako misli. Ljuti me samo,sto ste iz nemoci da promenite svest ovog naroda tako glasne

    1. Tačno tako. Ja se još pitam kad su rođene te navedene popišulje pa neznanju ni zašto je rat započeo ni zašto se država i brani.

    2. Tako je brate..ova stoka od novinara bi da gledamo satanizovanje Srpskog naroda kao sto smi imali to od 2000

  5. Porucio bih jos nesto ovima koji ne mogu da nadju odgovor zasto se vodila bitka za Kosare. Na zalost,nisam ucesnik te bitke,ali sam bio dosta blizu. Danju sam slusao tutnjavu eksplozija,nocu i gledao te eksplozije. Eksplozije NATO raketa i avio bombi. Iz predjasnjeg ,dosta velikog ratnog iskustva iz 91 i 92g,mogu da zamislim samo sta su ti momci preziveli i doziveli. Uzas i razaranje. Bol i smrt. Strah i junastvo. Zato im se klanjam do zemlje. Zato ovo i pisem. Mozda nemam kome ovde,ali ne mogu da ocutim na ove gore navedene gluposti. Koliko god blata bacili na ove heroje,mrtve i zive,oni su svetao primer nase borbe za nasu zemlju. I ostace da svetle.

    1. Niko ne spori u tekstu da su vojnici heroji, nego se govori o onima koji su ih tamo poslali bez opreme, dovoljno ljudi itd. i onima koji danas zloupotrebljavaju njihovu sudbinu da bi skrenuli pažnju sa plačke i diktature u Srbiji.

      1. A,ko kaze da nismo bili dobro opremljeni? To moze da prica neko ko nije bio. Oruzje,municija,hrana. Bilo je svega dovoljog za ratne uslove. Hrana,na isturenim polozajimà,SVAKI DAN, na magarcima je nosena zbog nepristupacnig terena. Slali su nas oni koji su tada bili na vlasti,da. Od sveg tog ratnog zla,vise je bolelo sto su nas posle 2000g zaboravili i sto su nas se stideli. Da,stideli. I zapamti. Niko od nas nije ratovao za one na vlasti niti ce,ma ko to bio. Branili smo Srbiju i nas narod. Milosevic,Tadic,Vucic,pa oni su svi nebitni. Potrosni. Ne mesaj nas sa politicarima. Srbija se morala braniti. Oteli su nam deo zemlje,da. Vratice je neko,nekada. Verovatno to necu doziveti,ali vratice se KiM. Ali,ne gledam NATO patrole po Srbiji, I zapamti. Neprijatelj te vise postuje kad pokazes zube,pa makar i dobio po njima,nego one koji kleknu pred njim. Nece Srbija klecati. Ovi glasni nisu uticajni. Ovi sto cute su buducnost Srbije. I,molim vas. Ne pominjite politiku i politicare u istoj recenici sa ovim junacima.

          1. Pa zato sto su do 2012 vladali oni koji nisu smeli da objave nista sto im nisu sa zapada odobrili, zato se nije ni znalo o herojstvu tih momaka..

      2. Nas u rat su poslali bez baterija za održavanje veza iako se moglo kupiti u svakom kiosku,60% radio uređaja ne ispravno,artiljerijsko naoružanje isto ne ispravno pa smo na frontu ga krpili da bi bilo efikasno.

      3. A je li bila ta bitka na Košarama? Pod navodnim znacima su NATO snage, UĆK, Albanci, svi koji su se borili protiv heroja sa Košara. Znači li to da napada nije ni bilo, da je izmišljen i da agresori nisu ni postojali. Bagra je ćutala na herojsku borbu, a kad je neko o njoj progovorio bagra bi da se sa tim sprda. Bagra uvek ostaje bagra.

        1. Do Kosara nije smelo da dodje uopste. Srbija je imala milion sansi da izbegne svo krvoprolice, ali uverena u podrsku Rusije i u svoj anti-NATO stav, zrtvovala je svoju mladost za unapred izgubljen rat.

          Podsetnik: Srbiji je nudjen sporazum kojim bi opstala Srpska Krajina u Hrvatskoj. Odbili smo ga. Krajine nema. Nudjena su razna resenja pre bombardovanja. Nas stav je bio da Kosovo ne moze da dobije niti jedan centimetar autonomije vise od toga. Sve dok nismo izgubili Kosovo krajem 1999.

          Od 1999. do danas nas svi politicari lazu da je borba za Kosovo u toku. Istina je da je Kosovo izgubljeno zbaog bolesne nacionalisticke politike vlasti i ulagivanje vlasti “patriotskom” bloku glasaca. Da smo gradili demokratsku drzavu – svega ovog ne bi bilo – a Kosovo bi bio deo Srbije.

          1. Antipa – da li si ti stvarno budaletina ili samo pises po zadatku.Evo ja ti rekoh i spreman sam da robijam ako sam te uvredio!!!

          2. AntiPA, ovo što ste napisali, jednostavno nije tačno: Nudjena su razna resenja pre bombardovanja. Nas stav je bio da Kosovo ne moze da dobije niti jedan centimetar autonomije vise od toga. Sve dok nismo izgubili Kosovo krajem 1999.“

            Nudili su sve mnogo lošije nego što je ratom zarađeno 99-te.

          3. Podrzavam sve sto ste napisali, U 23 godine i ja sam bio pri misljenju da smo mi u pravu a sada u 54 imam sasvim drugo racionalno misljenje. Ucesnik sam besmislenog rata 91-92 a sada me novi nacionalisti vide kao petu kolonu jer se kajem zbog ucesca u tom bezumlju. Osporavati ocigledno je glupost,a ocigledno je da smo se mi Srbi zavadili sa svima ostalim narodima ex-YU. Osporavamo neosporivo a u isto vreme imamo ministre (srbe) u vladi Kosova,imamo granicu,carinu,pasose i jos mnogo toga. Vojska nam je slabo naoruzana,sve prakticno zastarelo. Pogledajte posledice takve odbrane u Jermena u danasnje vreme. Gubici razrusiteljni i sve zahvaljujuci dronovima. Zato bi trebalo da se smire ovi poput Dragana M.,Zorana Knezevica i slicni. Nemamo moci,nemamo saveznike i stoga okrenimo drugi list. Mir po svaku cenu.

  6. Nečiste savesti šešeljevaca i slobovaca.. Pokušaj da se relativizuju činjenice iz nedavne istorije i da se operu za divljaštvo, pakao i poraz kroz koje su proveli ovu državu..

    1. Kao ucesnik rata,ne dobrovoljac,mogu da kazem samo da ne znam od kog mi se vise gadi.Dali od ovih sto radise analizu,ili od ovih sto velicaju junastvo nesrecnih vojnika a delili stanove za vreme rata.I sad im pisaju po kostima dok pregovaraju.A i jednim i drugima zelim samo da ih hednom u rovu zadesi artireljiski napad da cuju kako svira 155 mm…pa da onda pisu analize…

  7. Kako vas nije sramota napisati ovakvu sramotu,da li postujete te zrtve za vasu slobodu,vi ste smradovi prozapadni,nesmetqno pljujete sve srpsko,srpske zrtve zarad sake evra.

  8. “Na kraju analize, koju su uradile Marijana Stojčić, Emilija Cvetković i Anđela Savić”….
    Neverovatno!!!! Ko ne zna bez ove ‘’ozbiljne’’ analize, evo par odgovora:
    Vojska brani državnu granicu.
    Ko je u vojsci to radi.
    Dal je golobrad ili bradat, ima komandu, koju bi trebao da izvršava.
    Zlo je svaki rat, ali ko je vojno sposoban trebao bi da se bori za svoju zemlju i svoj narod.
    Ako je to pogrešno, onda nam ni Bog ne moze pomoci.
    Slava svim sinovima Srbije koji su se borili!!!

    1. Slava svima koji su se časno borili..

      I sramota i zatvor onima koji su u to vreme dezertirali, useljavali se u nove stanove, držali govore mržnje.. I izvukli se,da bi danas ponovo biki na vlasti. Na bruku svih nas.

  9. Ko he branio žutoj vlasti da pimene Košare? Čovek mora dobekle da se divi kako AV uzima jeftine poene na čistoj gluposti i samoljublju žutih kleptomana.
    U ovom uber autošovinističkom tekstu (u moru takvih u Danas-u) me je najviše „ubolo“ u oko rečenica „kako mediji navode bitka je počela 11.aprila ’99….. „, iz toga ja mogu da zaključim da se bitka nije ni odigrala, nego neki režimski mediji pričaju gluposti, u rangu „Da li je Rasta pušio ili šmrkao drogu?“, što znači da tih 108 poginulih vojnika možda igra negde fudbal ili sede u kafani.
    Ceo tekst je toliko odvratan i ponižavajući za nas Srbe da sam crveneo od stida čitajući ga.Vi ste djubre od novina ništa manje od Alo, Kurir i Informer-a, samo što ste bolje plaćeni od njih.

  10. Pa nismo kada smo imali izdajničku vlast od DOS-a do DS koji su se stideli srpskih heroja i gušili svaki pokušaj iznošenja srpske istine!

    1. A ova sad vlast nije izdajnika i lopovska? Pa ovi postavljaju nove standarde u svim oblastima.
      Inače, verujem da se, pametnijom spoljnom politikom, mnogo toga moglo izbeći, ali kad to ne prođe i dođe do rata, onda te priče prestaju. Sigurno nećeš da se skloniš i predaš bez borbe, već se boriš sa onakvom vojskom i opremom kakvu imaš.
      E sad, po dolasku Vučića na vlast ta priča je gurana u prvi plan, čisto da se odvrati pažnja od bezbrojnih afera.

  11. Borci sa kosara su heroji i to niko ne moze da ospori ali moze li neko da objasni zasto se bacaju u zaborav ostali delovi kosova npr ozloglasena drenica u kojoj sam I sam proveo ceo rat na kosovu gde je poginuo ogroman broj nasih boraca I gde su ratovale uglavnom sve ove vodje ovk koje sada hapse

    1. Druže, jel možeš nešto više o Drenici da mi kažeš? Ili da mi pošalješ neki link ili tekst o tome? Baš bih volela da znam šta se dešavalo tamo!

      Hvala unapred! 🙂

      Maja

  12. Ako već objavljujete komentare AV botova, onda objavite i komentar onih koje ti botovi nerviraju.
    Na primer, gde su bili Vučić i Šešelj za vreme rata na Kosovu? Šta je, ćutimo, a? Pa da, bili su u Beogradu gde su drpisali ogromne stanove! A gde su bili isti za vreme ratova u Hrvatskoj i Bosni? I tada su nešto drpisali, a šta tačno, saznaćemo kada se kurtališemo ove odvratne vlasti!

    1. Opet politicare i ratnike u istoj recenici. Zasto? A,koji je to politicar bio u rovu? Ni jedan. A,po godinama su mogli. Kad pises Seselj i Vucic,dodaj i sve druge. I sadasnju vlast,ali i gospidu iz „prave “ opozicije. Ne izopdtavaj ih. Budi realan. To nam fali,da budemo realni

  13. Nego, Vučić je potpisao IPAP sporazum sa NATO paktom prema kome NATO trupe mogu da koriste teritoriju Srbije i njenu infrastrukturu kada god požele kao i da su NATO vojnici van nadležnosti naših sudova (u slučaju silovanja, ubistva, povrede). Da li su za to ginuli junaci sa Košara? Za to da Bler i Šreder budu savetnici Vučiću?

  14. Ok ti nekakvi dik ovic mene nazivas nacionalistom. Odlicno. A koje si ti govno ili kako ti nazivas vas strane antisrpske poltroncice?

  15. Pročitam milion komentara na različitim portalima koji raspaljuju medjunacionalnu mržnju i svima je zajednička jedna crta – Vučića ne pominju u negativnom kontekstu. Vučićeva Srpska lista je godinama bila u koaliciji sa Hardinajem na Kosovu i to nikome ne smeta. Pre podne pravi dilove sa Ramušem a posle podne afirmiše junake sa Košara. Divno. Prelepo. A kad je gorelo na Košarama dali stanove njemu i Tomi od po 150m2 da bi ćutali o kapitulaciji. Prema tome, Vučiću Kosovo vredi kao bolja gajba.

  16. Šta je postignuto borbama na Košarama? Sprečena je kopnena invazija državne teritorije od strane spoljnog neprijatelja, potpomognutog susednom državom i NATO alijansom. Po kom kriterijumu su tamo upućivani vojnici? Po kriterijumu da Vojska brani državne granice od spoljnog neprijatelja. Neko ko radi ovakvu analizu bi to trebao da zna, ako pokaže da to ne zna, kao što su ove dame pokazale, cela dalja analiza postaje besmislena.

  17. Pa jesu nadirale horde polucivilizovanih ljudi uz pratnju nato avijavije, sa ciljem da deo Srbije otmu za sebe, sto su i uspeli. Za sad.

  18. A što to vama drugosrbijancima iz Danasa smeta? Dajte malo masnog Teofila da nam on to objasni..

  19. Po komentarima na ovaj tekst, mogu da zaključim da mi i ne zaslužujemo bolje. Ne vide šumu od drveća.

    1. @Posmatrač sa strane

      Brini ti kako je kod vas, za koliko ti je ono Milo izgubio izbore? Koji bese rezultat?

  20. Još manje demokratije i za desetak godina bi se snimio film o Košarama u kojem bi se našli i likovi Vučića, Vulina, Šešelja, Tome Nikolića, ko zna, možda i Dačića – i to kao učesnika borbe na Košarama (možda bi se pojavio i Đinđić, naravno na strani OVK ili kao lik egzekutora u kafiću Panda). Naravno da se ne sme baviti kontekstom, kako je došlo do tog rata jer se tako razotkriva licemerje političke elite u Beogradu. Jednopartijski ustav iz 1990, potonje zapuštanje rešavanja problema, ogromne krađe i manipulacije sa izbornim sistemom na Kosovu, ignorisanje Rugove i sledstvena ekstremizacija Albanaca, nepostojanje saveznika (Zjuganov nekim neverovatnim spletom okolnostii nije pobedio Jeljcina) da bi se svesno odbio Rambuje a potom pristalo na nešto gore uz najavljeno demoliranja ionako osiromašene Srbije, sa proglašenjem pobede nad NATO na kraju. Ti ljudi na Košarama nisu samo heroji nego i simbol žrtvovanja Srbije od strane njene SPS-SRS-JUL političke elite ali se o tome neće snimati filmovi sa isticanjem i te činjenice. Za razliku od 19.veka kada je uz svu brutalnost na Balkanu postojalo i poštovanje protivnika (Marko Miljanov) danas se ide na totalnu mržnju i rasizam. Najbliži grad Košarama u kojem je većina populacije srpske nacionalnosti je udaljen skoro 200 km. Među poginulim pripadnicima OVK je pretpostavljam bilo mnogo njih koji su rođeni i odrasli na Kosovu. Uz tradicionalan -sve će to narod pozlatiti- odnos države Srbije prema svojim veteranima, čini mi se da bi pre vlast u Prištini podigla spomenik ,herojskom neprijatelju’, da i Albanci nisu Dinarci.

      1. @iseljenik iz Srbistana

        A kakva je ta Srbija koju prizeljkuju ovakvi kao ti? Autosovinisticka, koja izigrava vece Albance od Albanaca, na koju ce da se nakaci krivica za sve dok ce okolni sovinisti i njihovi sponzori da izigravaju moralne gromade, koja ce da cuti o zlocinima nad Srbima, u kojoj ce svaki srbofob bez ikakvih problema da promovise svoje stavove i interese a Srbi bi jos trebali i da mu aplaudiraju? Uostalom, ti si se iselio iz Srbije, kojim pravom se uopste mesas u ono sta se desava u Srbiji? Ako zelis takvu Srbiju menjas a ti se lepo vrati i uradi nesto a ne da ocekujes da neko drugi odradi umesto tebe dok ces ti, u medjuvremenu sa bezbedne udaljenosti da saljes komentarcice.

      2. takvi nam i ne trebaju. Više voliš da ližeš dupe Germanima, nego da ovde nešto pokušaš da promeniš.

  21. Ne razumem do kakvog zaključka se došlo. Da se nekadašnja pozicija „žrtve“ preobraćuje u poziciju „heroja“? Zašto se uopšte i pravila ta medijska analiza i s kojim praktičnim ciljem? Konstatovati trenutnu nacionalnu i medijsku struju je samo statistika bez praktične upotrbljivosti.

  22. Ništa se nije znalo ni o borbama na Morini i Košarama, ni o nama koji smo bili u tim borbenim područjima, čak godinama pre rata bili smo kao glineni golubi šiptarima, o torturama neću ni da pričam…pitam se zašto…ko je zabranjivao da se piše o onome šta tvoj narod prezivljava, nestaje, umire…Čitajte sad kako ih hapse, i kako opisuju mučna mučenja i iživljavanja, ali opet šiptara, nad Šiptarima, o Srbima tek u tragu…opisuju šta su sve radili ti bolesni mozgovi.. zašto smo mi krili…možda zato što će srpski narod više verovati u zversta koja su počinili nad nelojalnim siptsrima nego nad srbima….E Srbijo moja plači nad nama…mi ne valjamo jedni drugima…zato nam je tako kako nam je…

  23. nego sta – opet vucic,dacic i seselj da nas salju u rat – da pokazemo kako se herojski gine za njihove naci- fantazije , ma ne treba ni 3 meseca obuke par nedelja kod vulina i to je to … ima dosta praznih hladnjaca a i policijskih dvorista da ih parkiramo i zakopamo

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.