Kozlini 15 godina zatvora, Gavrilović oslobođen 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Rajko Kozlina, nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ), osuđen je danas na 15 godina zatvora pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, dok je Pavle Gavrilović, takođe pripadnik VJ, oslobođen optužbi.

Njih dvojica su se teretili za ubistvo najmanje 31 albanskog civila u selu Trnje na Kosovu, 25. marta 1999. godine. Optužnica protiv Gavrilovića i Kozline podignuta je u novembru 2013, a suđenje je počelo 24. februara 2015. godine.

Presudu je pročitala presedavajuća većem, sutkinja Mirjana Ilić u punoj sudnici br. 4 Specijalnog suda. Kako je istakla, sud je utvrdio da je Kozlina vršio ubistva i nanosio telesne povrede civilima u selu Trnje, dok je za Gavrilovića utvrđeno da nije mogao da izda naredbu da u selu Trnje “niko danas ne sme da izađe kriv”.

Ovo suđenje je obeležilo opstruiranje optuženih izostankom sa brojnih ročišta. Naime, Gavrilović i Kozlina su se pravdali zdravstvenim razlozima i medicinskom dokumentacijom koju su im uglavnom izdavale vojne zdravstvene ustanove.

Na ovaj način njih dvojica su opstruisali više od trećine glavnih pretresa.

Inače, na jedinom od ročišta kao svedok odbrane svedočio je Božidar Delić, koji je tada bio komandant 549. motorizovane brigade VJ i neposredno nadređeni Pavlu Gavriloviću.

Delić, koji je danas bio na izricanju presude, tada je izjavio da je za zločin u Trnju prvi put čuo tokom suđenja bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, te da su zaštićeni svedoci koji su svedočili o odgovornosti Gavrilovića i Kozline za zločine lagali i da su za svedočenje „plaćeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari