Odložena suđenja u predmetima za ratne zločine "Trnje", "Ćuška" i "Štrpci" 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Na današnjem glavnom pretresu u predmetu „Trnje“ trebalo je da budu održane završne reči, međutim, suđenje je odloženo zbog bolesti jednog od optuženih – Pavla Gavrilovića.

Podsetimo, Gavrilović i Rajko Kozlina, nekadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije, terete se za ubistvo 27 albanski civila u selu Trnje u martu 1999. godine. Optužnica protiv njih je podignuta u novembru 2013. godine, a suđenje je počelo 24. februara 2015. godine.

Skoro svako drugo suđenje se odlaže zbog navodnih zdravstvenih razloga dvojice optuženih. Da Gavrilović i Kozlina od vojnih medicinskih ustanova – Kozlina od Vojno-medicinske akademije u Beogradu, a Gavrilović od Vojne bolnice u Nišu – dobijaju potvrde da su navodno hospitalizovani na dan zakazanog pretresa ili neposredno pre, konstantno podsećaju iz Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Što se tiče suđenja u predmetu „Ćuška“, ono je danas odloženo jer se u sudnici nisu pojavili svedoci. U ponovljenom postupku, Toplica Miladinović i još 11 okrivljenih terete se da su, kao pripadnici 177. vojnoteritorijalnog odreda Peć, tokom aprila i maja 1999. u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać (Peć, Kosovo) ubili najmanje 109 albanskih civila.

Takođe, prvi glavni pretres u predmetu „Štrpci“ odložen je juče zbog bolesti jednog od optuženog – Gojka Lukića. Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u petak, 1. februara, a za sada nije poznato da li će se održati. Inače, suđenje za zločin u Štrpcima počinje nakon tri i po godine od podizanja prve optužnice.

Apelacioni sud u Beogradu vraćao je optužnicu na dopunu Tužilaštvu za ratne zločine vraćao čak devet puta. Sudi se petorici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin koji je 1993. počinjen u mestu Štrpci kada je iz voza izvedeno, a potom i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Pripadnici Višegradske brigade VRS-a, predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, nasilno su zaustavili voz u stanici Štrpci i iz njega izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mestu Prelovo kod Višegrada. Nakon što su im oduzeli sve vredne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gde su im naredili da legnu, a zatim ih ubili.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred sudom Bosne i Hercegovine (BiH), priznao je da je učestvovao u ovom zločinu, te je sa Tužilaštvom BiH 2016. zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Inače, u ponedeljak 28. januara, održano je suđenje u predmetu „Lovas“ iznošenjem završnih reči. Milanu Devčiću i drugima se sudi zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu koji je počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991. godine. Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je ukupno 59 godina zatvorske kazne.

„Izvedeni dokazi nedvosmisleno pokazuju da su okrivljeni učinili dela koja im se stavljaju na teret. Za sve vreme trajanja postupka, optuženi su pokušali da pokažu da je proces montiran, da bi se pokazali kao žrtve. Oni su podlegli ratnoj atmosferi i smatrali da imaju pravo da uzmu pravdu u svoje ruke, vršeći odmazdu. Zato predlažem sudu da optužene osudi na kazne zatvora: Krnjajić – 10 godina, Devčić – 10 godina, Perić i Vlajković – 5 godina, Josipović – 4 godine, Stojanović – 8 godina, Dimitrijević – 8 godina i Zoran Kosjer – 9 godina zatvora“, rekao je Knežević, preneo je N1. Odbrana je tražila oslobađajuće presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari