Podrška osnivanju REKOM u rezoluciji EP 1

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) razmotrio je 27. septembra ove godine razmotrio nacrt teksta rezolucije EP o Srbiji, koji je podneo izvestilac Dejvid Mekalister (David McAllistair).

Na odeljak koji se bavi regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima podnet je sledeći amandman: „Evropski parlament ponavlja svoju podršku inicijativi osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM); podstiče vlasti u Srbiji da preuzmu njegovo uspostavljanje; ističe važnost ovog procesa i aktivno uključivanje svih regionalnih političkih lidera kako bi REKOM počeo sa radom bez daljeg odlaganja; skreće pažnju na Predlog akcionog plana za REKOM sa jasnim datumima i referentnin tačkama uspeha“.

Osim toga, EP poziva Srbiju da ponovo u potpunosti sarađuje sa trenutnim mehanizmom za međunarodne krivične tribunale i apeluje na srpske vlasti da nastave da rade na pitanju sudbine nestalih lica. Konačni tekst rezolucije o Srbiji, Odbor bi trebalo da usvoji između 7. i 8. oktobra, a završno glasanje očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, koje se održava 28. i 29. novembra u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari