Srbija će morati da prizna genocid u Srebrenici

* Voleo bih da niko nikad iz Srbije više ne dođe u Potočare, ali da se u Srbiji dogodi ozbiljnije suočavanje ne samo sa genocidom u Srebrenici, nego i sa drugim ratnim zločinima * Čak i kada bi Vučić priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, Hrvati ne bi priznali zločine u "Oluji", jer smatraju da su imali pravo da to reše na taj način
Ivica Đikić, hrvatski novinar i publicista, u razgovoru za Danas

Ostavite komentar


  1. Isprazno, kontradiktorno i nadmeno po navici.ili, Sačuvaj me, Bože hrvatske kulture i srpskog junaštva. Ponekad zažalim, što sam pre petnaest godina potpisao inicijativu Rekom-a.

  2. naravno da ima veze sa kvalifikacijom i recju genocid, i to pokazuje biznis stranu cele kampanje. Upravo ta kvalifikacija, tacnije – insistiranje na njoj – je ono od cega zive mnogi u BiH, a izgleda i sire, ukljucujuci politicare, NVO sektor, do raznih nacionalnih "heroja" i "junaka". Ne, u Srebrenici se nije desio genocid (osnovno obrazovanje i zrno zdravog razuma su dovoljni da se razume kolosalna kontradikcija u toj tvrdnji, sve i da se ne zna nista o tome sta se tamo desilo) – moze se mozda raspravljati o genocidnosti srpske kampanje u istocnoj Bosni ““92 (kao i hrvatsko-muslimanske u leto ““95 u hrvatskoj i bosanskoj krajini), i ko zna kakav zakljucak o tome doneti, ali ovo sto se ovako siroko tvrdi i agresivno namece je – oprostite – uvreda zdravog razuma. I ne, ne mozete zasnivati vase tvrdnje na tome sto je neki politicko obojeni sud sa vrlo malo pravnog kredibiliteta zakljucio nesto o tome liberalno koristeci fusnotu pravne definicije da nastavi i pojaca politicki pritisak na Srbiju (na isti nacin i koristeci isti argument mogli bi onda "dokazati" desetine hiljada "genocida" od Hrvatske, preko Bosne do Kosova na svim stranama, da ne idemo u dublju istoriju, gde god je negde neko nekog planski ubio, proterao, popalio, opljackao na nacionalnoj osnovi. Razlog zasto se to nije guralo a Srebrenica jeste je iskljucivo biznis-politicke prirode). I upravo je obrnuto – zeli li se nekakvo pomirenje i stabilnost na Balkanu, mora se sto pre odustati od ove kampanje jer ona ne donosi nista dobro. Na kraju teksta ostalo mi je zaista nejasno zasto ce Srbija tu morati priznati bilo sta…

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.