Suđenje Novakoviću odloženo za 2. novembar 1Foto:Pixabay

Suđenje Jovanu Novakoviću, koji se tereti se za prisilno raseljavanje muslimanskog stanovništva iz sela Suha juna 1992. godine, odloženo je za 2. novembar ove godine, jer se na današnjem suđenju nisu pojavili svedoci.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Novaković, nekadašnji komandir čete Moštanice Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, sa grupom naoružanih pripadnika te čete i drugim naoružanim pripadnicima TO Bratunac napao je selo Suha, većinski naseljeno bošnjačkim stanovništvom.

Piše da je učestvovao u izvođenju 300 civila nesrba, žena, dece, starijih lica, među kojima su bile i žene u drugom stanju, kao i nepokretne osobe.

Navodi se da su civile iz sela Suha čuvali naoružani vojnici na fudbalskom stadionu u Bratuncu, gde su dovođeni i civili iz drugih mesta sve do kasnih popodnevnih sati tog 10. juna kada su došli autobusi i kada su žene, deca i starija lica deportovani u pravcu Kladnja, a vojno sposobni muškarci sprovedeni u OŠ “VukKaradžić”.

Na prethodnom glavnom pretresu, sudski veštaci su ocenili da je Novaković sposoban da prati suđenje, iako boluje od visokog pritiska, dijabetesa, koristi invalidska kolica zbog problema na kičmenom stubu i ima oštećenje vida.

Inače, Novaković ne priznaje krivično delo za koje se tereti, te tvrdi da nije bio komandir čete kao što piše u optužnici, već komandir voda, i naglašava da nije znao šta se događalo u OŠ „Vuk Karadžić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari