Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za Boška Soldatovića 1Foto:Pixabay

Na današnjem suđenju Bošku Soldatoviću, koji se tereti za ubistvo devet albanskih civila 1991. godine, Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je 20 godina zatvora za optuženog.

Odbrana je zatražila da Soldatović bude oslobođen.

U optužnici se navodi se da je Soldatović 11. novembra 1991. u mestu Bogdanovci u Hrvatskoj, kao pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, bez ičije naredbe ili odobrenja i bez ikakvog razloga, u blizini zgrade Mesne zajednice, ubio devet civila (šest žena i tri muškarca), meštana albanske nacionalnosti.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević, iznoseći svoje završne reči, istakao je na današnjem suđenju da je u potpunosti utvrđeno da je Soldatović izvršio krivično delo za koje se tereti, odnosno da je ubio tih devet civila.

Knežević je naveo da uračunljivost optuženog ni u jednom momentu nije dovedena u pitanje, te da je bio svestan krivičnog dela koje čini.

Tužilac je podsetio da su žrtve bile stare, te da je jedna od njih bila nepokretna i da nisu predstavljale opasnost.

Knežević je istakao da od sudskog veća očekuje da donese osuđujuću presudu, i zatražio 20 godina zatvora za Sldatovića.

Optuženi je od početka postupka negirao krivicu. Tvrdio je da u vreme ubistava civila nije bio u mesnoj zajednici, već se nalazio na sasvim drugoj lokaciji.

Takođe je tvrdio da za vreme boravka u Bogdanovcima nije kontaktirao sa civilima.

Tako je i danas njegov branilac naglasio da Soldatović nije kriv. U svojoj završnoj reči, branilac je istakao da jedan od svedoka Dušan Vukajlović boluje od Alchajmerove blesti, i da je odbrana tražila njegovo veštačenje, što je sudsko veće odbilo.

Podsetimo, svedok Vukajlović ne boluje od Alchajmerove bolesti, što je utvrđeno na glavnom pretresu kada je ispitan, već boluje od Parkinsonove bolesti, tako da navodi u završnoj reči branioca optuženog nisu istinite.

Branilac optuženog je istakao i to da se Soldatović leči jer ima psihičke probleme, navodeći da je dva puta pokušao samoubistvo, pa je od suda da on bude oslobođen optužbi za koje se tereti.

Soldatović je naglasio da nije ubica, ukazujući da mu se bivša supruga ubila zbog njega, i da ga zdravlje napušta otkako je počelo suđenje.

– Voleo bih da umrem kao čist Srbin, a ne kao zlikovac – rekao je Soldatović.

Izricanje presude je zakazano za 8. decembar ove godine.

Opet odloženo suđenje Novakoviću

Suđenje Jovanu Novakoviću koji se tereti se za prisilno raseljavanje muslimanskog stanovništva iz sela Suha juna 1992. godine, odloženo je za 11. decembar ove godine, jer se na današnjem suđenju nisu pojavili svedoci. Tako je bilo i na prethodnom glavnom pretresu u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari