"Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas" 1Foto: Stanislav Milojkovic

Na trgu Kapija u Tuzli, u organizaciji Vijeća mladih Grada, održan je protestni skup zbog promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija“, u Beogradu, kojom se negira zvanična verzija zločina.

U granatiranju tuzlanske Kapije, sa, kako je utvrđeno na suđenju u BiH, položaja Vojske RS, 25. maja 1995. poginulo je 71 uglavnom mladih.

„Najgora je spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Vlade Srbije, odnosno Ministarstva odbrane Srbije“, rekao je Adi Selman, član Upravnog odbora Vijeća mladih Grada Tuzla. Predsjednica Vijeća mladih Asja Dizdarević kazala je „nema prostora, opravdanja, razloga niti alibija da iko, a pogotovo da iko iz Srbije, režira historiju i tako kreira novu tragediju“. „Dan mladosti je kod nas dan žalosti. Zločinac koji je osuđen – slobodan je. Garant njegove slobode je Srbija, a Srbija je zemlja koja je podržala knjigu koja negira nas i našu bol“, rekla je Dizdarević, a prenosi detektor.ba.

Ona je kazala da okupljeni zahtijevaju od Srbije da pokaže jasnu i nedvojbenu namjeru za izgradnju društva mira i tolerancije, te pozivaju i Bosnu i Hercegovinu „da konačno počne štititi žrtve, ne prešućujući ono što mora biti izrečeno naglas“. Majka poginulog Alema Hidanovića, koji je u trenutku tragedije imao 15 godina, rekla je da se ježi od izgovorenih laži koje je čula i da ne zna šta da kaže na njih, nego samo moli institucije kako Bosne i Hercegovine, tako i Srbije, da se ne ogluše na ovakve stvari. „Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas, dio nas je ostao. Mi ne znamo dokle ćemo trajati, a dok budemo trajali, ne damo da se šire laži“, navela je Zineta Hidanović.

U Domu vojske u Beogradu je 5. novembra promovisana knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija“, u kojoj se tvrdi da Vojska Republike Srpske (VRS) nije granatirala grad, već da je eksplodirala naprava koju je neko postavio na Kapiju. Zbog ovog zločina, komandant VRS Novak Đukić je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora, ali se on nalazi u Beogradu. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne. Promociju knjige kojom se negira ratni zločin u Domu vojske Srbije osudile su i evropske zvaničnice Dunja Mijatović i Tanja Fajon.

Dopis premijerki i predsedniku

Na skupu je najavljeno da će Vijeće mladih Grada Tuzla poslati zvanični dopis srbijanskoj premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem će biti zatraženo da se Srbija zvanično ogradi od promocije knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari