Suspendovani predsednik sindikata policije iz Užica: Čime sam ja to narušio ugled MUP-a? 1Foto: N. Kovačević

Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga i predsednik Gradskog odbora tog sindikata u Užicu, suspendovan je sa posla policajca u Policijskoj upravi Užice zbog navodne „teške povrede službene dužnosti“, odnosno „ponašanja koje šteti ugledu MUP-a“.

Vidović, koji se sumnjiči da je službenici užičkog preduzeća Putevi, rekao da je „lak na obaraču“, odbacuje optužbe, najavljuje žalbu i tvrdi da su suspenzija i pokretanje disciplinskog postupka samo „nastavak kontinuiranog pritiska na njega, kao predsednika sindikata“.

Reagovali su i Udruženi sindikati Srbije Sloga i zatražili da se ukine rešenje o suspenziji Vidovića sa posla.

U rešenju, načelnik Policijske uprave Užice Saša Misailović tereti Vidovića da je „27. jula ove godine, dok se nalazio van službe, telefonskim putem kontaktirao zaposlenu u preduzeću Putevi Užice i predstavio se kao predsednik sindikata Sloga iz Užica“.

Obavestio ju je, dodaje se, da je „dostavio dopis sa pristupnicama novih radnika u tom preduzeću, koji su stupili u njegov sindikat, kako bi firma izvršila obustavu od zarada na ime članarine za taj sindikat“.

„U daljem razgovoru je pozdravio menadžent firme, uz napomenu da će pisati i pokretati odgovarajuće postupke i da je „lak na obaraču“. Imajući u vidu navedeno, okolnost da Glišo Vidović obavlja poslove policijskog službenika u Policijskoj upravi Užice, naneta je šteta ugledu Policijske uprave Užice, kao uže organizacione jedinice MUP-a, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, u celini“, navedeno je u rešenju načelnika PU Užice, uz objašnjenje da će Vidović biti udaljen sa posla do završetka disciplinskog postupka, koji je pokrenut protiv njega.

Glišo Vidović za Danas tvrdi da nije izrekao spornu rečenicu i da nije štetio ugledu policije, a potom navodi da je „suspenzija neosnovana i da se iza svega krije politička igra, sa ciljem da se on zastraši i zaustavi u sindikalnom delovanju“.

„Na osnovu neistine, koju je izrekla službenica Puteva, inače pravnica, sa kojim sam razgovarao putem telefona, kao predsednik sindikata i pravnik, a ne kao policajac, saslušali su me zbog sumnje da sam izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 st. 1 KZRS, a suspendovali zbog navodnog ugrožavanja ugleda MUP-a“, kaže u razgovoru za Danas Vidović i najavljuje žalbu PU Užice.

„Zbog svojih sindikalnih aktivnosti, konstantno sam pod pritiscima čelnika PU Užice i to mogu da dokumentujem. Kao dijabetičara, terali su me da merim temperaturu ljudima koji ulaze u Policijsku upravu, u jeku epidemije virusa korona, iako spadam u ugroženu kategoriju. Dok sam bio na bolovanju, tražili su kontrolu moga bolovanja. Bukvalno, suočen sam sa represijom, na fin način, i sve ovo me nije iznenadilo“, dodaje Vidović.

On objašnjava da je pozvao pravnicu u Putevima, nakon što je radnik u tom preduzeću, koji je član sindikata Sloga, tražio od njega pomoć i zamolio ga da je pozove i da s njom razreši neke pravne nedoumice.

Suspendovani predsednik sindikata policije iz Užica: Čime sam ja to narušio ugled MUP-a? 2
Glišo Vidović Foto: Privatna arhiva

„Pozvao sam pravnicu i ukazao joj na odredbe zakona i rekao sam joj da, pošto sam lak na potezanju olovke, da ću podneti krivične prijave i druge postupke za opstrukciju rada sindikata“, objašnjava Vidović i izričito demantuje da je pravnici rekao da je „lak na obaraču“.

Kaže da je s pravnicom razgovarao kao predsednik sindikata i da je ona to potvrdila, te da u vreme tog razgovora nije bio na svom radnom mestu ili na službenoj dužnosti policajca.

„Čime sam ja to narušio ugled MUP-a, kada sam s njom razgovarao kao predsednik sindikata, a ne kao policajac“, pita se Vidović.

Postupak protiv njega, dodaje, usledio je samo dan nakon što je na društvenim mrežama objavio da je inspekcija rada, po njegovoj prijavi, pokrenula postupak protiv Puteva i direktora Leka Korićanca zbog nepoštovanja Zakona o radu.

„Sa čovekom koji u Putevima radi od 2005. godine, u kontinuitetu, nije potpisan ugovor o radu. Inspekcija mi je odgovorila da je utvrdila nepravilnosti i da je protiv tog preduzeća i direktora pokrenula postupak pred prekršajnim sudom“, naveo je Vidović.

U svom saopštenju, Udruženi sindikati Srbije Sloga su najoštrije osudili, kako su naveli „podmuklo i bezočno postupanje MUP-a Srbije, Policijske uprave Užice i nadležnog tužilaštva“, prema njihovom kolegi, sindikalcu, diplomiranom pravniku i policajcu Glišu Vidoviću“ i zatražili momentalno povlačenje rešenja o suspenziji i odgovornost svih u PU Užice i tužilaštvu.

Bez odgovora od PU Užice

U utorak, do kraja radnog vremena, odgovori iz Policijske uprave Užice, a po zahtevu Danasa, nisu stigli u našu redakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.