Svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva 1Foto: Press služba Narodne skupštine

Žene na selu su preopterećene poslovima u domaćinstvu, nemaju uslove za brigu o svom zdravlju, a svaka peta žena je vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, rečeno je danas na konferenciji “Žene žive i na selu!”, u Skupštini Srbije, kojom je počela kampanja za osnaživanje žena u ruralnim sredinama.

Cilj kampanje je ekonomsko osnaživanje žena na selu kroz žensko inovativno preduzetništvo, borba protiv porodičnog nasilja, podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda i povećanje vidljivosti tih žena u društvu.

Kampanja će biti realizovana pod pokroviteljstvom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, u toku koje će u osam sela u Srbije biti održane tribine na kojima će se razgovarati sa ženama.

Gojković je istakla da žene ne žive samo u gradovima, već i u selima, gde su često zapostavljene, a problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima su teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

“Zato je naš cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo, podignemo svest o njihovim problemima i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu”, rekla je Gojković.

Ona je rekla i da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoče podaci da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a samo 16 odsto je vlasnica imovine. Prema njenim rečima, više od 50 odsto žena na selu je nezaposleno, duže od godinu dana kod lekara nije bilo 16,5 odsto žena, a 1,6 odsto nikada nije bilo na zdravstvenom pregledu.

Ministarska zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je, da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u seoskim sredinama živelo 2,7 miliona ljudi, kao i da je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen.

“Prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617.000 registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510.000 odnosno oko 85 odsto, a žena oko 106.000”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je od 800.000 osoba koje su radile na poljoprivrednom gazdinstvu više od 60 odsto su bile žene. Ovi podaci ukazuju na to da je broj muškaraca i žena koji žive na selu prilično izjednačen, ali da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada Srbije aktivnim pristupom ovom problemu razvija i primenjuje programe namenjene podsticanju ženskog preduzetništva na selu, zadrugarstva, ženskih zadruga i udruženja, osnivanja firmi u oblasti turističkih i ugostiteljskih usluga.

On je rekao da je položaj žena na selu gorući problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu zbog neplaćenog rada.

Đorđević je podsetio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prošle godine sprovelo javni konkurs za udruženja na temu ekonomsko osnaživanje žena na selu, a iz budžeta Srbije je izdvojeno tri miliona dinara za 11 udruženja čiji su projekti bili najbolji.

Đorđević je najavio da je planirano da se krajem marta ove godine raspiše novi javni konkurs na temu ekonomsko osnaživanje žena, koje su pretrpele nasilje,u procesu samozapošljavanja.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je istakao da se za projekte kojima je glavni cilj poboljšanje položaja žena u Srbiji izdvaja oko 30 odsto ukupnog godišnjeg budžeta namenjenog Srbiji što govori o značaju koji Švedska pridaje ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.