Svako drugo dete ima više profila na društvenim mrežama: Igor Jurić poručio roditeljima da pričaju sa decom 1Igor Jurić/Foto: Privatna arhiva

„Važno je da se ne ćuti o vršnjačkom nasilju, već da se o njemu priča, prijavljuje i da o tome ne ćute oni koji znaju za takav vid nasilja“.

To je poručio Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, sa tribine „Bezbednost dece je odgovornost svih nas“, održane u Užicu i naveo da bi sistem Amber alert trebalo da se uvede u Srbiji 1. novembra ove godine.

Sa veoma posećene tribine u Skupštini grada, koju je organizovalo udruženje Užička akcija, Jurić je ocenio da je važno da se, osim o žrtvama nasilja, govori i o deci sklonoj nasilju, jer su ona u 90 odsto slučajeva žrtve nasilja u svojim porodicama.

Uz prikazivanje filmova o realnim događajima i interaktivne prezentacije, tribina je bila posvećena bezbednosti dece na internetu, vršnjačkom nasilju, trgovini ljudima i drugim aktuelnim temama, uz savete kako reagovati u odeđenim situacijama.

Svako drugo dete ima više profila na društvenim mrežama: Igor Jurić poručio roditeljima da pričaju sa decom 2
Tribina u Užicu/Foto: Privatna arhiva

Jurić je istako da je važno da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da se edukuju o društvenim mrežama, jer bez toga se „ne može govoriti o bezbednosti dece na internetu“.

„Roditelji bi trebalo da se posvete detetu i da sa njim razgovaraju, bar 30 minuta dnevno, ali da to bude aktivno slušanje deteta i, bez obzira na to što ih to ne interesuje, da budu na društvenim mrežama, kako bi mogli da komuniciraju sa mlađim naraštajima i informišu se o njihovim interesovanjima“, kazao je Jurić.

„Ako roditelji“, dodao je, „svakodnevno razgovaraju sa detetom, aktivno ga slušaju i pitaju ga šta radi na društvenim mrežama i ako ga konstantno savetuju, onda će“, ocenio je, „zadobiti njegovo poverenje da iznese problem koji ima“.

„Nijedna aplikacija za bezbednost neće dati dovoljno dobre rezultate kao konkretan razgovor“, naveo je Jurić.

Svako drugo dete ima više profila na društvenim mrežama: Igor Jurić poručio roditeljima da pričaju sa decom 3
Foto: Privatna arhiva

Pre tribine, on je održao radionicu sa užičkim osnovcima kojima je bila ponuđena ankreta u kojoj je, rekao je, učestvovalo sto dece tog uzrasta.

Njih 50 odsto je odgovorilo da, kazao je, ima dva ili više profila na nekoj od društvenih mreža.

„Na pitanje zašto imaju više profila, odgovorili su da imaju tzv. prave i privatne naloge i da jedan od tih profila nije za roditelje. To roditelji u Užicu moraju da znaju“.

„Takođe, dodao je“, roditelji moraju da znaju i to da bi 30 odsto anketirane dece otišlo na sastanak sa osobama koje ne poznaju, ali sa njima komuniciraju putem društvenih mreža“.

Istakavši da se deca u Užicu ne razlikuju od dece u drugim gradovima Srbije, on je poručio da su ti odgovori „opomena roditeljima“.

„Deca imaju razlog zbog čega imaju više profila jer, očigledno, ne žele da roditelji vide nešto na tim profilima i roditelji moraju da razgovaraju sa njima“, poručio je Jurić.

Amber alert u Srbiji od 1. novembra

„Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je obećao da će sistem Amber alert biti u primeni od 1. novembra ove godine, ali našu kampanju za njegovo uvođenje nećemo prekidati dok on ne bude uveden“, kazao je Jurić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari