Pet dana posle bombastične najave novog sportskog direktora Denisa Kadirića kojom je obelodanio da pregovara sa reprezentativcima nekih zemalja o njihovom dolasku u Novi Pazar u koloni koja prikazuje fudbalere koji su došli na Gradski stadion upisano je prvo ime -Tamirlan Kozubaev – Kirgistan. U koloni sa imenima igrača koji su otišli ili su na putu da odu vlada gužva i zbrka.

Kadirićev naum da dovede četiri reprezentativca iz redova kvalitetnih reprezentacija, od kojih je jedan kako on to reče ekstra igrač i petog koji nije reprezentativac svoje zemlje samo zato što mu se na tom putu isprečio izvesni lobi, raspalio je navijačku maštu. Fudbal je suviše ozbiljan posao da bi oni koji su u njemu profesionalno svoje namere tako lako stavljali na uvid znatiželjnoj javnosti, a da nisu poprilično sigurni da makar deo obećanog mogu i da ispune.

Naravno, ne postoji niko ko će navijaču zapušiti usta tako što će mu putem dekreta dati na znanje da se mane simpatičnih ili ironično – sarkastičnih doskočica kojima pokušava da pronikne u Kadirićeve tajne. Takođe, nema ničeg lošeg ni u tome što navijač kroz poigravanje imenima igrača sebi daje za pravo da u Pazar dovodi velike fudbalske majstore čije je trenutno odredište Moskva. Da podsetimo, Kadirić je 13. januara obznanio da će prva stanica na njegovom putu u potrazi za pojačanjima biti ruska prestonica. Nadasve duhoviti i domišljati navijač ponekad se i preigra u komentarisanju Kadirićevih najava, pa se moglo čuti da nema tog značajnog reprezentativca koji bi došao u Pazar, pa i ako dođe to bi mogao da bude samo igrač iz neke fudbalski egzotične zemlje, namerno ili ne zaboravljajući da je univerzalno opravdanje koje su ko zna kada autorizovali treneri, a glasi – Svi danas igraju fudbal, odavno od floskule evoluiralo u nepobitnu činjenicu. Ko je preterao i da li je iko preterao u ovoj priči saznaćemo tek 12. februara, poslednjeg dana prelaznog roka.

Vrlo je važno ko od fudbalera dolazi u Novi Pazar i ko iz Pazara ide. Dovođenje vrsnog igrača iz kvalitetne reprezentacije na Gradski stadion sigurno je komplikovan proces, ništa manje komplikovana neće biti ni prečica kojom će trener Marić sa svojim fudbalerima pokušati da dođe do plej-ofa, a najkomplikovanije bi moglo da bude putešestvije ukoliko, ne daj bože, Pazar dospe u društvo s kojim će se kroz plej-aut rvati da bi sačuvao sadašnje pozicije. Novi sistem takmičenja doveo je Marića u položaj u kakvom nije bio niti jedan raniji trener Novog Pazara. Bilo je delikatnijih trenutaka u kojima su neki od njegovih prethodnika preuzimali ,,plave“, ali niko od njih nije ulazio u mini ligu od osam kola sa znanjem da je svaka pobeda u njoj korak bliže plej-ofu, a svaki poraz dva koraka dalje od njega. Zato je u slučaju Pazara bitno s kojim fudbalerima će ka ovom cilju i ništa manje nije bitno koliko će vremena ti reprezentativci provesti u zajedničkom treningu sa ostalim fudbalerima. Ukoliko se posle samo dve utakmice proceni da je plej-of nedostižan, onda to čitavom procesu daje drugu dimenziju. U tom slučaju Marić će imati sve vreme ovog sveta potrebno za uigravanje, komponovanje i eksperimentisanje kako bi došao do sastava s kojim neće imati nijedan razlog da strepi u plej-autu.

Kad sa strane pratite prelazni rok u Novom Pazaru imate utisak da se na neviđeno stvorila atmosfera u kojoj najavljena petorica reprezentativaca vrede kao desetorica drugih fudbalera, pa im treba pridodati još samo golmana i eto tima za najveća dela. Kao da se sastav formira po nekom unikatnom modelu koji naravno nikad i nigde nije primenjen, a da omaši ne može. Mogli bi ga formulisati ovako – Da je dobro, nije, al’ sve će to reprezentativci pozlatiti. Kako do prve prvenstvene utakmice niko sigurno neće izmisliti čarobnu formulu o vraćanju vremena unazad Zoranu Mariću preostaje da mu tokom priprema u najvećoj meri sreća uklopi sve ono za šta on neće imati dovoljno vremena. Primera radi, prvi Pazarov rival Rad zahvaljujući prodaji Grujića Liverpulu dobio je od Zvezde već prežaljeni novac za Pantića i Milivojevića, koji je odmah investirao u kupovinu sedam i to ne bilo kakvih novajlija ( Ćulum, Ivica Jovanović, Protić, Rusmir, Bates, golman Filipović i M. Jovanović ) i sve ih je imao na okupu prvog dana priprema 15. januara. Verujmo da ovaj podatak neće 20. februara kada počne utakmica Rad – Novi Pazar biti od presudnog značaja, ali ako prevagne treba se setiti, ne zarad nekakvog opravdanja, nego poštenja radi, da je Rad 15. januara kompletirao, a Novi Pazar tek najavljivao tim za prvenstvenu trku.

Fudbaleri kojima su istekli ugovori i pozajmice uglavnom će napustiti ili su već napustili Novi Pazar, s tim što će se sa onima koji su bitni za tim razgovarati o nastavku saradnje, to je još jedno od Kadirićevih obećanja od 13. januara. Dobro je što je jesenas najbolji igrač i strelac tima Peđa Pavlović džentlmenskim potezom rukovodstva Novog Pazara dobio dozvolu da u zenitu karijere napusti klub i ode tamo gde od fudbala još koliko-toliko može pristojno da se živi. To je najmanje što je zaslužio. Njegov odlazak jedino nije obradovao trenera Marića, kao što mu se nimalo neće dopasti ako pored Stevanovića i Protića istim stopama pođu i Vuković, Radivojević, Kostić ili još neko od onih koji nisu reprezentativci, a za Novi Pazar skoro uvek su igrali kao da su nečiji reprezentativci.

Na koga Marić može da računa

Iz sastava koji je jesenas zauzeo 12. mesto u Superligi od početka priprema treneru Mariću na raspolaganju su: golmani Zlatko Zečević i Mladen Živković i igrači Irfan Vusljanin, Jasmin Trtovac, Lazar Pajović, Dino Zilkić, Petar Pavlović, Miloš Tintor, Ebuke Okoje, Dino Šarac, Amer Osmanagić i Edin Selimović. Njima se posle kratkotrajnog boravka u Genku nedavno pridružio i Anes Rušević. U potrazi za novim klubom su Vuković, Radivojević, Kostić, Aškovski, Todorović, Đalović, Damjanović.

Stigao Kozubaev

Prvi fudbaler koji je stavio potpis na jednoipogodišnji ugovor sa Novim Pazarom je centralni, po potrebi i levi bek reprezentacije Kirgistana 21-godišnji Tamirlan Kozubaev (186 cm). Za nacionalnu selekciju svoje zemlje debitovao je oktobra prošle godine u duelu sa Bangladešom i do sada je nakupio tri utakmice u A timu Kirgistana. Za mladu reprezentaciju ove azijske zemlje igrao je 10 puta i postigao jedan gol. Najveći deo klupske karijere proveo je u litvanskim prvoligašima Siaulii i Granitas Klaipedi.

Radić i Dolmagić

Sa fudbalerima Novog Pazara od ponedeljka radi i desni bek Aleksandar Radović (28 godina). Postoji mogućnost da „dete“ Crvene zvezde i bivši fudbaler BSK Borče, Budućnosti i rumunskog Gaz Metana ukoliko stručni štab proceni da im je potreban takav profil fudbalera potpiše ugovor sa klubom, slična situacija je i sa Novovarošaninom Dinom Dolmagićem iz užičke Slobode.

Stiže Argentinac

Dvadesetdevetogodišnji Argentinac Huan Manuel Varea napadač koji je ponikao u Velez Sarsfildu najverovatnije će biti drugo pojačanje Novog Pazara. Varea dolazi iz bugarskog kluba Černomore, a ranije je tri sezone proveo u Širokom Brijegu i godinu dana u Željezničaru iz Sarajeva. Novi igrač Pazara mogao bi da postane i 22-godišnjak iz Gane, odbrambeni fudbaler Metalca Ovusu Ansah Kontor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari