Eparhiju raško-prizrensku (ERP) juče su napustila 23 monaha i iskušenika iz manastira Sveti arhangeli, Devine vode, Sopoćani, Sočanica, Duboki potok, Bogorodica Brainska i Banjska, potvrđeno je Danasu.

Deo ove grupe monaha pridružiće se nekadašnjem crnorečkom bratstvu koje se posle odlaska iz ERP privremeno nalazi u etnoselu Loznica kod Čačka, a ostali će se, kako je rečeno našem listu, pojedinačno snaći za privremeno utočište. Svi su ERP napustili bez kanonskog otpusta administratora eparhije i člana Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao razlog napuštanja ERP monasi navode novonastalu situaciju posle razrešenja vladike Artemija dužnosti upravljanja ovom eparhijom.

Zvanična informativna služba ERP saopštila je juče da su brigu o manastirima Svetih arhangela kod Prizrena i Devine vode, koje su napustila cela bratstva, preuzeli protosinđel Mihailo i sveštenik Nenad Našpalić. Iz sedišta ERP negirane su kao „netačne i delom zlonamerne tvrdnje u pojedinim medijima da je došlo do navodnog masovnog egzodusa monaštva iz ERP“.

U saopštenju se, uz pozivanje na podatke Eparhije i Ministarstva vera Srbije, navodi da u ERP živi 176 monaha i monahinja, ne računajući iskušenike i da je većina monaštva u poslušanju mitropolitu Amfilohiju i redovno obavlja svoje monaške dužnosti. Takođe se tvrdi i da su „svi parohijski sveštenici i dalje na službi u ERP“. Informativna služba ERP objašnjava da je „jedna manja grupa monaha samovoljno napustila neke od manastira eparhije, ali da nijedan manastir nije ostao prazan“. Mitropolit Amfilohije, kako se ističe u saopštenju, nije dao nijedan kanonski otpust, osim četvorici monaha koji su po odluci Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda napustila ERP zajedno sa vladikom Artemijem.

Vladici Irineju pozlilo u Ćelijama

Valjevo – Članu Sinoda i portparolu SPC episkopu bačkom Irineju (Buloviću) pozlilo je juče tokom liturgije u manastiru Ćelije, kod Valjeva, gde je prvi put posle kanonizacije na prolećnom Saboru proslavljen praznik prepodobnog Justina Ćelijskog. Posle ukazane lekarske pomoći vladika Irinej se oporavio, pa je završetak liturgije dočekao na terasi manastirskog konaka. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari