Još su sveža sećanja na februar prošle godine i remi Partizana u Pazaru, beše to uvod u kasniji gubitak titule crno – belih. Nije zaboravljeno ni onih Zvezdinih 0:0 na Gradskom stadionu iz 2012. godine posle kojih je Prosinečkom i dečkima preostalo samo da Partizanu čestitaju na još jednom šampionskom trofeju.

Nikad bolji i nikad jači Novi Pazar sutra bi ponovo mogao da presudi na koju stranu Topčiderskog brda će otići obojci, a gde će opanci. S tim što ovoga puta ,,love i za sebe krupan plen“. Pobede li, Kosanovićevi momci će za dve nedelje, posle više od četiri meseca ponovo osetiti dobro znanu vrelinu ispunjenih tribina pazarskog stadiona u prvom od ko zna koliko ,,kvalifikacionih duela“ za mesto koje vodi iz predtakmičenja u grupnu fazu Lige Evrope. Tada će za rivala imati najdirektnijeg konkurenta na putu ka debiju u Evropi – novosadsku Vojvodinu. Ogroman motiv ima Novi Pazar, ništa manji od Zvezdinog. Igrači oba tima dosadašnjim igrama ispunili su sve uslove kako bi sutra „prštalo“ na sve strane, a teško je verovati da baš toliko može da pršti u ambijentu sablasno praznih tribina. Šteta, velika šteta za Novi Pazar, za igrače dva tima, za gledaoce, a najviše za naš fudbal.

Sedam bodova iz pet prolećnih kola, od toga skoro nestvarna četiri koje je Pazar pazario van Pazara, naspram najboljeg skora lige (13 bodova C. zvezde) ne zvuče bogzna koliko ubedljivo i optimistički. Tako izgleda sve dok bodovima ne pripojimo utisak, kada to učinimo dobijemo potpuno drugačiju sliku. Pazar ima manje bodova, a bolje je igrao i čini se da ima igru po kojoj se prepoznaje. Zvezda, osim donekle u Subotici, igra po sistemu toplo – hladno, više hladno nego toplo. Novi Pazar i kad je gubio uvek je bio nadomak drugačijeg ishoda. Zvezda i kad je pobeđivala imala je u sreći velikog saveznika. Crveno – beli nijednom u nastavku šampionata nisu briljirali, Pazar jeste i u Kragujevcu i na Gradskom stadionu u pobedi nad ,,romantičarima“, posebno u Lučanima. Mnogo je onih koji će, možda i s pravom, reći da ovakva Crvena zvezda ne igra ništa, da nema fizionomiju i karakter šampionskog sastava, da ne zaslužuje mesto na kojem se trenutno nalazi, pa sve to ide i do toga da ona još nije TIM, pa čak i da TIM nikada neće ni biti…

Sve ovo i još mnogo toga što nikako nije za pohvalu su privesci koji se kače uz ovu generaciju Crvene zvezde. A je li sve to baš tako? Nešto jeste, mnogo toga nije. Ono što je apsolutno tačno je da Crvena zvezda u ovaj duel ne ulazi ni sa kakvom startnom prednošću, timska snaga i stil igre to nisu, osim možda činjenica da će se meč igrati pred praznim tribinama Gradskog stadiona. Ono što Zvezda ima su pojedinci. To jeste njen najveći adut, ponekad je dovoljno da samo jedan od njih (kao što je to bio slučaj sa Milijašem u prethodnom duelu) ustane na pravu nogu i da to donese prevagu na njenu stranu. Ovoga puta opasnost broj jedan po Novi Pazar mogao bi da bude na terenu još nedovoljno ,,socijalizovani“ i za Zvezdinu negdašnju i skorašnju postavku igre netipični napadač Džošua Parker. Njegova brzina, česte promene pravca sa i bez lopte, mogli bi domaćinu da stvore mnogo više problema nego eventualni višak inspiracije u Lazovića, Kataia, Jovića ili Stojanovića. Mada, mogućnost da Lalatović od prvog minuta isturi ofanzivnu formaciju i na taj način „udari na Pazar“ verovatna je koliko i šansa da će Crvena zvezda u narednih deset godina ponovo biti prvak Evrope.

Uz sva uvažavanja kreativnog dela Zvezdinog tima, čije su vodonoše Stojanović i mlađani Ristić, koji će zbog povrede izostati iz ovog duela, Novi Pazar u toj liniji ne da ne izgleda slabije, nego su Radivojević, Matos, Pavlović i Jevtović daleko konkretniji i po rivalski gol opasniji igrači. Atipična napadačka formacija koju Kosanović sa velikim uspehom forsira u stanju je da pobrka lončiće baš svakoj defanzivnoj liniji u Superligi. To je ono što konačno Novi Pazar ima i što Crvenu zvezdu mora da zabrine. Prosto rečeno, Kosanovićev tim ima identitet. Naravno, ne znači da je to dovoljno da bi se pobedio veliki rival. Treneru Crvene zvezde Lalatoviću nimalo neće biti lako da predvidi ko bi iz tog seksteta (Jevtović, Radivojević, Pavlović, Matos, Mijić, Kecap) sutra mogao biti prva violina tima, a svi imaju sklonost da to budu. Skoro da ne postoji fudbalski ekspert koji ne ukazuje na Zvezdinu ranjivost iz prekida. Po njima, zbog nedostatka u visini defanzivnih igrača crveno – belih svoju priliku bi baš tu trebale da traže one ekipe čijim sastavima dominiraju izrazito visoki igrači. Novi Pazar ima Vukovića i pre svega Tintora, čija skok igra bi mogla da mu donese dobit. S druge strane isti ti igrači, čuvari ,,Pazarovog bedema“ , sigurno će biti česta meta brzonogih napadača Crvene zvezde. Čini se i da dva stratega nemaju velike mogućnosti da jedan drugog iznenade izborom novih fudbalera s kojima će početi utakmicu. Pre će biti, bez obzira na širi izbor igrača koji ima Nenad Lalatovića, da je u ovom segmentu mala prednost na strani Milorada Kosanovića. Kakvo je to iznenađenje ako na teren od prvog minuta istrči očekivani starter Kovačević, ili se pojave Bosančić, Savićević, Gavrić…? Ukaže li se u Lalatovićevoj viziji mesto za mladog Grujića i eventualno Orlandića onda je to nešto drugo. Opet, ni oni nisu X faktor kakav bi recimo mogao biti Kosanovićev džoker Filip Arsenijević.

Prednost Crvene zvezde, a minus Novog Pazara, neće biti ni to što Kosanović nikada nije krio da je Zvezda njegova velika ljubav. Zašto? On među današnjim igračima i vodećim glasnogovornicima Crvene zvezde nema prijatelja ili skoro da ih nema, a i da ih ima to ne bi promenilo način njegovog delanja. Nikako ne treba zaboraviti i da se pokazao kao jedan od najžešćih kritičara stanja stvari u klubu čiji je deo istorije i sam pisao. Takođe, nije nikakva sveta tajna da se prvi čovek Zvezde Zvezdan Terzić i Kosanović slažu ko rogovi u vreći. Prosto, sutra je svaki rezultat moguć i ma kakav ishod bio to se neće smatrati iznenađenjem. To što dobar deo pazarske i beogradske čaršije tvrdi da je pobednik ovog megdana odavna poznat, Zvezda će dobiti – a ono što će se događati na terenu samo je loša predstava za naivne, moglo bi da se posmatra i iz ugla nekih zvaničnih podataka koji su došli iz ozbiljnog sveta. Kao da namerno prećutkujemo da je 2013. godine Evropol (Evropska policija) javno izašla sa činjenicama da je u evropskim fudbalskim ligama, među kojima su i one najjače, namešteno 680 utakmica u 30 zemalja, među kojima se nije našlo ime Srbije. Ni tada, ni posle toga. Doduše, u bogatim društvima sve se vrti oko novca, kad i ako ti bogati dođu u našu situaciju da ni kuče nema za šta da te ujede, možda će i oni razmišljati o među nama popularnim igricama: tri za tri, pamti pa vrati, ja tebi – ti meni i sličnim. Samo, svi ,,vidovnjaci“ pre nego počnu da kalkulišu s koliko golova razlike će Zvezda pobediti trebali bi da znaju da je jesenas u Beogradu rezultat utakmice Crvena zvezda – Novi Pazar bio 2:0.

Pazarski zvezdaši

Zanimljivo je da je Crvena zvezda po broju bivših igrača i trenera koji su igrali i radili u Novom Pazaru tokom četiri superligaške sezone zastupljenija od ostalih članova fudbalske elite. Od fudbalera koji su igrali u prvom timu crveno – belih, a kasnije u Pazaru takvih je četvorica – Dragan Šarac, Marko Mugoša, Đorđe Tutorić i Ljubo Nenadić. Poput igrača i treneri čiji je deo karijere, igračke ili trenerske, vezan za Crvenu Zvezdu najučestaliji su na klupi Novog Pazara. Poslednja trojica dolaze iz crveno – belog jata- Zoran Njeguš, Dragi Kanatlarovski i Milorad Kosanović.

Ne ide posle pauze

Manje je poznato da je protiv Novog Pazara i ne baš sjajna tradicija po kojoj je za četiri superligaške godine Pazar od deset mečeva odigranih posle dvonedeljne pauze zbog kvalifikacionih utakmica reprezentacije dobio samo jedan ( jesenas pobeda nad Spartakom 1:0 ). Još neprijatniji je podatak da je izgubio pet takvih utakmica, od toga tri kao domaćin (2011. od Spartaka 0:2 i prošle godine od niškog Radničkog 0:1 i Mladosti 1:2).

Kosanović: Opasni jesu, ali…

Na postavljeno pitanje postoji li nešto čime Crvena zvezda može da iznenadi njegov tim Milorad Kosanović ovako odgovara: ,,Poznajem Nenada Lalatovića još od 1997. godine kada smo sarađivali u Zvezdi, on je bio igrač na samom početku karijere, ja trener. Radi se o izuzetnom momku koji dobro radi svoj posao. E, sad ne vidim da Zvezda može da nas iznenadi, ne bi trebalo. Sve se zna, zna se da su dobra ekipa, ko nosi njihovo igru… Jesu dobri i opasni, ali i oni imaju pukotina“, ne otkrivajući previše rekao nam je Kosanović.

Bez pobede Pazara u Pazaru

Novi Pazar i Crvena zvezda odigrali su do sada tri superligaške utakmice na Gradskom stadionu. U prvom odmeravanju snaga 14. aprila 2012. godine bilo je 0:0, da bi 27. avgusta iste godine Zvezda golovima Kasalice i Milunovića pobedila 2:1, jedini gol za Novopazarce postigao je Bogunović. Poslednji duel dva rivala 17. aprila prošle godine rešio je Milijaš onim sjajnim pogotkom iz slobodnom udarca. Dve ekipe će sutra odigrati drugi prvenstveni meč pred praznim tribinama, u prvom je slavila Crvena zvezda 2:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari