Sve više građana izvode iz matičnih knjiga dobijaju putem mejla: Koja su dva načina da izbegnete čekanje na šalterima? 1Foto:Beta/Amir Hamzagić

Od decembra prošle godine, oko 16.000 građana zatražilo je izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, venčanih, elektronskim putem, prenosi RTS. U istom periodu, MUP je izdao više od 2.600 uverenja o državljanstvu u elektronsko sanduče na portalu e-Uprava, a još oko hiljadu građanima je ovaj dokument dostavljen poštom.

Kako navode na RTS-u, pre samo desetak godina glomazna birokratija građane je koštala i para i vremena. Samo na izvode iz matične knjige rođenih i dokaze o državljanstvu, džepovi građana na godišnjem nivou olakšavani su za milione evra. Zbog brojnih procedura i čekanja na šalterima, mnogi su odustajali i od primanja povlastica koje im država odobrava. Reforma javne uprave i digitalizacija, promenila je tu sliku. Da li je došlo vreme da original krštenice u papirnom obliku, počnemo da čuvamo za uspomenu?

Mnogi se nerado sećaju kako su po izvod iz matične knjige rodjenih, morali da prave turneju i putuju u mesto rodjenja. Uz trošak za republičku taksu, trošeno je i vreme, a vreme je novac. Otkako su matične knjige digitalizovane, skratio se put do krštenice. A otkako postoji e-Izvod, sve može da se dobije od kuće.

“To je veoma olakšalo život građanima. Ovo je korak dalje, mi smo sada napravili da građani zapravo ne moraju više ni da odlaze u opštine, ne moraju da čekaju ispred šaltera u redovima da plaćaju takse, već mogu iz svog doma da poruče izvod iz matične knjige preko portala eUprave“, napominje Marina Dražić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Od decembra prošle godine, oko 16.000 građana zatražilo je izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, venčanih, elektronskim putem, a dobra iskustva imaju i u MUP-u Srbije. Otkako postoji usluga E-uverenje o državljanstvu, rešili su se gužvi na šalterima.

Za nepunih godinu dana izdato je više od 2.600 uverenja u elektronsko sanduče na portalu e-Uprava, a još oko hiljadu građanima je ovaj dokument dostavljen poštom.

Ta usluga omogućava građanima koji imaju korisnički nalog na Portalu e-Uprava i koji se loguju sa sertifikatom elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti, da ne dolaze lično da podnesu zahtev u matičnim službama i da praktično od svoje kuće, putem računara ili telefona, podnesu zahtev elektronski za izdavanje E-uverenja o državljanstvu u elektronskom obliku ili na papiru koji se dostavlja na adresu podnosioca zahteva, saopštio je MUP.

Imajući u vidu da su matične knjige najvažnije službene evidencije o ličnim stanjima građana, pri izdavanju izvoda strogo se primenjuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Građani mogu na dva načina da pristupe portalu eUprave. Jedan je putem mobilne aplikacije tako što će otići u poštu i pribaviti uz ličnu kartu određene parametre s kojima će moći da pristupe, a drugi je da odu u prvu policijsku stanicu i da na svojoj ličnoj karti ugrade sertifikat sa kojim će svaki put moći da se identifikuju ličnu kartu kao i za bilo koje drugo pribavljanje dokumenata i da pristupe sistemu i zatraže ili izvod iz matične knjige rodjenih u elekronskom obliku koji stiže u e Sanduče potpuno besplatno ili stigne na kućnu adresu u papirnom obliku ukoliko im je to još uvek potrebno“, dodaje Dražićeva.

Međutim, i dalje postoje situacije u kojima je potrebno dostaviti krštenicu i državljanstvo na papiru.

“Ono što ja mogu da kažem da smo primetili elektronski izvod uglavnom traže u postupku stambenih kredita, u odnosu sa privatnim poslodavcima, a u papirnom obliku i dalje traže na inostranom dokumentu u svrhu pribavljanja vize, sklapanja braka, stalnog boravka itd“, ističe Dražićeva.

Cilj je potpuna digitalizacija i reforme javne uprave, uz podršku Evropske unije, što je do sada jedna od najuspešnijih oblasti u tranziciji Srbije. Ipak, slikovito govoreći, stigli smo do treće, a treba da ubacimo u petu brzinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari