Major Petrović ćuti, bez reakcija Sektora unutrašnje kontrole: Prijave zbog ekoloških protesta u Nišu 1Ekološki protest Niš: Foto Zorica Miladinović/Danas

Sektor unutrašnje kontrole Policijske uprave Niš još uvek nije informisao učesnike prošlogodišnjih ekoloških protesta o “sudbini” njihovih pritužbi na postupanje policijskog majora Marka Petrovića koji je potpisivao prekršajne naloge, u kojima su navedeni njihovi lični podaci, a da oni nisu bili legitimisani.

Policijska uprava Niš nije odgovorila na pitanja Danasa vezana za ovakve slučajeve.

Niška policija je, međutim, nedavno prilično revnosno “saslušavala” Srđana Nonića, urednika portala Niška inicijativa i građanskog aktivistu, nakon što je na ličnom Fejsbuk profilu objavio karikaturu majora Petrovića, interesujući se “da li namerava da ga ugrozi fizički i na neki drugi način“, kao i građanina B. Z, koji je komentarisao karikaturu, bez korišćenja pretnji, uvreda ili govora mržnje.

Ovakva policijska intervencija nije uspela da “zaustavi” Nonića, a ni korisnike društvenih mreža da nastave sa objavljivanjem sličnih karikatura i komentara.

Kako je major Petrović došao do linih podataka bez legitimisanja

Jelena Milošević, čelnica niškog odbora Stranke slobode i pravde i buduća narodna poslanica, kaže za Danas da nema nikakvu povratnu informaciju, niti poziv iz policije povodom pritužbe protiv majora Petrovića koju je Sektoru unutrašnje kontrole podnela 14. aprila.

U pritužbi je predložila da se protiv Petrovića pokrene postupak i utvrdi da li je postupao zakonito kada je “došao do njenih ličnih podataka, mada je nikada nije legitimisao”.

Takođe je zahtevala  da se protiv Petrovića “izreknu odgovarajuće sankcije” u slučaju da je prekoračio službena ovlašćenja.

Major Petrović ćuti, bez reakcija Sektora unutrašnje kontrole: Prijave zbog ekoloških protesta u Nišu 2
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Ona podseća da je niški Prekršajni sud krajem januara ove godine stavio van snage prekršajni nalog koji je potpisao major Petrović zbog toga što se na ekološkom protestu 4. decembra prošle godine „kretala kolovozom“.

Sud je naložio niškoj PU da u zakonskom roku otkloni konkretne nedostatke u nalogu, ali ona to nije učinila, te je on odbačen kao “neuredan”.

Prekršajni nalog je dobila 13. decembra, ali nije želela da plati navedenu novčanu kaznu od 5.000 dinara, već je Prekršajnom sudu podnela zahtev za sudsko odlučivanje, sa ciljem da se “tokom postupka rasvetli na koji način je utvrđen njen identitet kada nije legitimisana“.

Urednik Niške inicijative podneo dve pritužbe i nastavio da objavljuje „sporne“ crteže

Policijska uprava Niš do sada nije kontaktirala ni Nonića, koji je Sektoru unutrašnje kontrole protiv majora Petrovića podneo dve pritužbe, takođe zbog sumnje da je zloupotrebio njegove lične podatke.

Prvu je dostavio pre mesec dana zbog prekršajnog naloga u kojem mu se, uz korišćenje ličnih podataka za koje nije jasno kako su pribavljeni, stavlja na teret da je objavom na ličnom Fejsbuku “vređao službeno lice”.

Drugu pritužbu podneo je danas, zahtevajući da se ispita način na koji su pribavljeni njegovi lični podaci koji se nalaze u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka u kojem se sumnjiči da se na ekološkom protestu 11. decembra prošle godine “ponašao drsko i bezobzirno” između ostalog i zato što je lepio transparente sa natpisom “Trg kralja Aleksandra Vučića” na hotel “Ambasador”, na kojem se “inače nalazi bilbord sa likom predsednika Srbije”.

Prema navodima u zahtevu, on je takođe “pozivao” građane na ovaj neprijavljeni skup i “učestvovao u blokadi saobraćaja”.

Nonić je negirao takve navode, naglašavajući da je sa tog protesta samo izveštavao.

Major Petrović ćuti, bez reakcija Sektora unutrašnje kontrole: Prijave zbog ekoloških protesta u Nišu 3
Montaža: Portal Niške inicijative

“Nakon što smo saslušavani u policiji zbog objavljene karikature majora Petrovića, nastavili smo da objavljujemo njene varijacije i komentare. Smatramo da se sa onima koji se ponašaju siledžijski ne može drugačije. Po čitanosti našeg medijskog sajta i vidljivosti na društvenim mrežama, jasno je da građani jako lepo reaguju na to što radimo. I na ulici slušamo veoma pozitivne komentare. Očigledno je da je to saslušavanje, kao pokušaj zastrašivanja, ispalo kontraproduktivno, a da su pripadnici policije i tužilaštva, koji treba da brinu o bezbednosti, još jednom pokazali da su kvalitetni i sposobni isto koliko i radnici u opštini ili mesnoj zajednici”, kaže Nonić za Danas.

Više od stotinu prekršajnih naloga, a policije nigde

Niška policija je, prema dostupnim podacima, podnela više od stotinu prekršajnih naloga ili zahteva protiv učesnika ekoloških protesta koji najčešće nisu legitimisani.

Na ovim skupovima, održanim 4. i 11. decembra, nije bilo uniformisanih policajaca, niti je primećeno da su oni na licu mesta snimali učesnike.

Pripadnici policije nisu obezbeđivali ekološke proteste, što je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da oni nisu bili prijavljeni, a da policija “ne može da učestvuje na protivzakonitim okupljanjima i u kriminalnim aktivnostima”.

Višemesečno ćutanje

Policijska uprava Niš danas nije odgovorila na molbu Danasa da nam omogući razgovor sa majorom Petrovićem.

Ona nije odgovorila ni na pitanja o tome da li je Sektor unutrašnje kontrole počeo da postupa po pritužbama učesnika ekoloških protesta zbog sumnji da su njihovi lični podaci zloupotrebljeni.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovor na pitanje kako je utvrđen identitet učesnika ovih protesta protiv kojih su podneti prekršajni nalozi, a koji nisu legitimisani.

Ovo pitanje smo, inače, prvi put postavili u decembru prošle godine, kada su se pojavile prve sumnje da su demonstranti identifikovani preko snimaka biometrijskih kamera, koji su nedovoljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari