Sve više trudnica pati od depresije 1Foto: Pixabay /Greyerbaby

Sručnjaci kažu kako je potrebno lečiti trudnice koje razviju simptome depresije, ako je potrebno i medikamentima, kako bi se zaštitilo nijhovo zdravlje i zdravlje dece.

Današnje trudnice imaju veće šanse da obole od depresije u odnosu na svoje majke, pokazalo je novo britansko istraživanje koje prenosi Hina.

Stres modernog sveta možda je pokretač tog porasta, kaže kordinatorka istraživanja Rebeka Pearson, stručnjakinja za psihijatrijsku epidemiologiju sa univerziteta Bristol u Britaniji.

“Naši podaci pokazuju da se simptomi koji su povezani s porastom broja depresija odnose na stres i osećaj zasićenja te teskobu a ne na osećaj nemotivisanosti ili potonulosti”, kaže Pearson. “To podupire teorije da se moguće radi o posledici ubrzanog modernog sveta.“

Simptomi pre rođenja deteta

Dok je postporođajna depresija dobro poznati problem, protekle decenije sve se više pažnje posvećuje simptomima koji se pojavljuju pre rođenja deteta, kaže droktorka Prija Gopalan, psihijatar iz bolnice za ženske bolesti Magee univerziteta u Pitsburgu.

“Ono što smo tradionalno nazivali posleporođajnom depresijom zapravo započinje u trećem tromesečju”, kaže Gopalan koja nije učestvovala u istraživanju. “Ta promena pomogla je uklanjanju mitova da je trudnoća najsrećnije vrijeme za sve majke“.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open naučni tim usporedio je 2.390 žena koje su rodile početkom 1990-ih sa 180 žena sledeće generacije koje su bile ili kćerke ili snahe majki iz prve grupe. Prosečno doba žena u obe grupe bila je između 22 i 23 godine.

Među starijom generacijom 17 odsto imalo je simptome depresije tokom trudnoće dok je 25 odsto trudnica mlađe generacije patilo od depresije.

Šta su pokretači porasta trudničke depresije?

Kćerke žena koje su patile od trudničke depresije imale su posebno visok rizik od razvoja prenatalne depresije. Istraživanje je pokazalo da su imale tri puta veće izglede razviti simptome depresije u odnosnu na trudnice čije majke nisu patile od depresije tokom svoje trudnoće.

Prema Pearson glavni pokretač porasta stope trudničke depresije je to što je sve više trudnica koje rade i moraju pomiriti svoje porodične i poslovne obveze, pritisak društvenih mreža i interneta koji potiču na usporedbe te preplavljuju trudnice informacijama, finansijski pritisak i potreba osiguranja dve plate u porodici za pristojan život, manjak porodične i društvene potpore za trudnice i sve veći pritisak za intimne partnerske odnose.

Gopalan i drugi stručnjaci kažu kako je potrebno lečiti trudnice koje razviju simptome depresije, ako je potrebno i medikamentima, kako bi se zaštitilo nijhovo zdravlje i zdravlje deteta.

Gopalan kaže kako se deca čije su majke lečile depresiju tokom trudnoće bolje razvijaju. „Depresivne majke bez lečenja ne vežu se sa svojim bebama kao što bi one koje ne pate od depresije“

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari