Lalić još jednom potvrdio da je nameravan antentat na Vučića, pomenut i Papić 1Foto: MUP

Nakon pauze na današnjem pretresu u Specijalnom sudu, svedok-okrivljeni Srđan Lalić, u unakrsnom ispitivanju, potvrdio je da su postojale namere za izvršenje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je istakao, odgovarajući na pitanje okrivljenog Miljkovića, Lalić je ponovio ono što je ranije rekao, da je za ovu akciju Radoje Zvicer obećao pet miliona evra, ali ne samo za „nerede“ koji su planirani.

„Dogovorili smo za prvi sledeći skup stravičan nered, da se pali sve, u cilju destabilizacije“, rekao je Lalić o planovima koji je trebalo da pokažu „nezadovoljstvo naroda“.

Kako je pojasnio Lalić, cilj je bio da se „svrgne vladajuća struktura“, te da se „kompletno svrgne vlast“.

„Samo da maknemo ove i posle ćemo lako“, reči su Dejana Lazarevića koje je citirao Lalić pojašnjavajući da mu je to rekao nakon što je grupa privedena.

Iznajmili stan blizu američke ambasade zbog pregovora

Upitan o tome koga je klan hteo da dovede na funkciju predsednika Srbije, te da li ima saznanja o tome da li je bilo pregovora sa nekim od političara, Lalić je odgovorio odrično.

On je pokušao da odgovori šta mu je „Lazarević u pritvorskoj jedinici pričao“, gde ga je Miljković prekinuo i rekao da može da priča šta mu je Momčilo Babić pričao.

Na pitanje da li je učestvovao u tim pregovorima, Lalić je odgovorio odrično.

„Nisam. Za tu namenu mi je Veljko rekao da iznajmim stan u blizini američke ambasade jer ste pričali da ćete pokušati da ostavarite nešto isto sa ciljem svrgavanja“, objasnio je Lalić.

Miljković ga je potom upitao za potvrdu da li je zaista rekao za američku ambasadu, što je Lalić opet potvrdio.

„Tako ste pričali, neko vam je ispričao jeftinu bajku i vi ste poverovali u to“, odlučno je Lalić rekao.

Lalić je pojasnio i da je pokušao da odgovori Miljkovića od takvih odluka, te da je pravio poređenja i sa prethodnim klanovima kojima to nije pošlo za rukom.

„Rekao sam ti daj da se bavimo kriminalom, a ne političkim aktivizmom Radoja Zvicera“, rekao je Lalić i dodao da je uporedio situaciju sa članovima nekadašnjeg Zemunskog klana.

On je podsetio na svoju raniju izjavu, te ponovo uputio na vođu kavačkog klana Radoja Zvicera.

„Koliko god para će dati (Zvicer, prim.aut.), rekao si sa onim tvojim iskolačenim očima“, opisao je Lalić.

Lalić je rekao i da mu je Marko Miljković govorio da će postavljati bombe i eksploziv po zgradama, kao i da će ukoliko uhapse Veljka Belivuka platiti migrantu da se eksplozivom raznese TC Delta.

On je pričao i o snajperu koji je navodno plaćen 12.000 evra, na šta je Miljković dodao da Lalić to namerno priča kako bi ispalo da su planirali atentat na predsednika.

U okviru dela gde je govoreno o pokušaju atentata na Aleksandra Vučića, pomenut je i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a.

Kako je Miljković u ispitivanju pokušao da insinuira, Lalić je, potencijalno, Papiću prodao nalog za SKY aplikaciju pod nadimkom „The King“. Lalić u ove navode nije siguran.

Lalić je odrično odgovorio i na pitanje da li je ikada skupljao glasove za neku stranku na izborima, kao i da nije siguran da li su to Miljković i Belivuk radili.

Tokom ispitivanja pomenute su i „bakljade“, za koju su okrivljeni ranije potvrdili da su direktno učestovovali, a Lalić je istakao da nikada nije učestvovao u tako nečemu.

„Govorio si da je najbolje olindrati ga“, rekao je Lalić objašnjavajući razloge zašto je Miljković i sam želeo da „skloni“ Vučića i vladajuću strukturu.

Lalić je pojasnio da se sve to dogodilo nakon „nekog od privođenja“ Miljkovića, koji je potom bio vidno ljut i „jako revoltiran“.

Miljković je nastavio da provocira Lalića i u drugom delu pretresa, podsećajući ga da je navodno bio u ljubavnoj vezi sa jednim od pripadnika klana, te da je od njega tražio da ostavi porodicu kako bi bili zajedno, na šta mu je Lalić uzvratio ironično rekavši: “Je l’ se sećaš kada smo se ti i ja ljubili”.

Lalić se tokom drugog dela pretresa žalio i na dobacivanja iz sudnice, te je istakao da mu pojedini advokati govore da je đubre.

„Pojedini avdokati kao pačja škola, cokću, vređaju me, dobacuju“, rekao je Lalić.

„Decenije su pred nama“: Napeto na suđenju grupi Veljka Belivuka, Miljković i Lalić na ivici sukoba

Srđan Lalić, svedok okrivljeni je u nastavku unakrsnog ispitivanja pred Specijalnim sudom u više navrata došao je u verbalni konflikt sa drugookrivljenim Markom Miljkovićem.

„Priznaj i ti brate, pa da se razilazimo“, rekao je u jednom navratu Lalić, ističući da je u svom nedavnom obraćanju i Belivuk preuzeo deo krivice za određene postupke.

„Barem i ti nešto da priznaš, prošli put je Veljko priznao da sam ja učestvovao u šest ubistava, još ti da priznaš, pa da se rastajemo“, rekao je Lalić, na šta mu je Miljković odgovorio da se on „drži na koncu“, kasnije pojašnjavajući da misli na Lalićev kredibilitet kao svedoka.

U nekoliko navrata došlo je do jačih verbalnih konflikata između Lalića i Miljkovića, što je propraćeno negodovanjem kako advokata, tako i predsedavajuće sudskog veća.

„Decenije su pred nama“, rekao je Lalić okrivljenom Miljkoviću tokom jedne od rasprava.

Lalić je naveo i da je Miljković pripadnike organizovane kriminalne grupe „Principi“ zastrašivao, ali i neretko nazivao pogrdnim imenima, te da je za mnoge smatrao da su „nesposobni“.

„Nisam siguran, ti si insistirao da bude izvršeno u vrlo kratkom periodu sa razlikom na pucnjavu na Marka Budimira, ali si rekao da je retard da dve nedelje ne može da se organizuje da neko ispali okvir na zgradu“, naveo je Lalić.

Kao i juče, govoreno je o više krivičnih dela, uglavnom onih koja nisu obuhvaćena optužnicom.

Lalić je izneo i tvrdnje da je u organizaciju pokušaja atentata na vođu kavačkog klana organizovao Milan Ljepoja.

</

Tokom pretresa, u više navrata je pomenuto da je Lalić strahovao za svoj život, te da su pojedini pripadnici škaljarskog klana planirali njegovo ubistvo, među kojima je i Veljko Banović.

„Nije mi bilo prijatno. I pre sam se ponašao kao da imam pretnju po život. Nisam želeo da se oslonim na Zemu, imao sam bezbednosnu kulturu razvijenu“, rekao je Lalić.

Lalić je istakao da je video prosleđene poruke u kojima Banović poziva na njegovo ubistvo, ali je negirao da je tražio od Miljkovića i Belivuka da likvidiraju Banovića.

Govorilo se i o ubistvu Mileta Radulovića Kapetana u Crnoj Gori.

„Ode Mile, šteta“, citirao je Lalić navodne reči okrivljenog Miljkovića nakon ubistva Mileta Radulovića.
Miljkovićeva saznanja o otmici i ubistvu Radulovića su posredna, on je rekao da nije učestvovao, ali da je gledao fotografije.

Lalić je, odgovarajući na pitanja u otmici i ubistvu Nikole Mitića, u avgustu 2020. godine, rekao da je bio namamljen u „bunker“ organizovane kriminalne grupe ispod tribine stadiona Partizana, tamo je uhvaćen, ubačen u kombi i on ga je tad pretresao oko pojasa, da vidi da nema oružje, da bi ga potom odvezli u kuću u Ritopeku, tamo ubili, isekli na komade i samleli u mašini za meso.

Samlevene ostatke Mitića su, precizirao je Lalić, do obale Dunava odneli i bacili u reku Bojan Hrvatin, Miloš Budimir, Vlade Draganić i on.

Ostatke su, dodao je, prevezli Draganićevim automobilom „opel astra“, čije registracije se ne seća, stavljali su ih u gepek i onda vozilo ostavljali na krivini pa potom nosili peške.div>

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari