Lalić: Lazarević uspešniji kriminalac nego advokat, Belivuk išao u crkve i palio sveće posle ubistva Gligorijevića 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljen glavni pretres organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka unakrsnim ispitivanjem okrivljenog-svedoka Srđana Lalića i drugooptuženog Marka Miljkovića. Pretres je nastavljen pitanjima o više navodnih likvidacija.

Optuženi Miljković je između ostalog pitao i o detaljima likvidacija izvesnog Rileta Kapetana i Joke, Ljubomira Markovića Kiće, Gorana Mihajlovića, kao i o likvidaciji Ljubomira Lainovića, za koga se smatra da je ubijen na Kosovu i Metohiji, tokom puta iz Severne Makedonije za Španiju.

Kako je izneo svedok-okrivljeni, Lainovićevom ubistvu prethodila je svađa između Belivuka i Zvicera.

„Izbila je velika svađa jer su Veljko i Marko bili uvređeni jer je rečeno – za dve glave milion evra. Onda su rekli učestvovala su i njih dvojica, trebalo bi svi da podele. Onda je Veljko obrisao Zvicera sa Skaja, MIljković ga je ubedio da zna kako će to da refundira“, rekao je Lalić.

On je ponovo spomenuo da je Lainovićeva majka dolazila na stadion nakon toga da se raspituje.

„Pitao sam te kako možeš da gledaš ženu u oči i lažeš. Rekao sam ti, brate, svaka ti čast kako možeš, ja ne bih mogao. Što ne predložiš Lainovićevu majku za svedoka, moju si mogao“, rekao je Lalić.

Belivuk zažalio zbog ubistva Gligorijevića: „Ogrešili smo se brate“

Podsećamo, Aleksandar Gligorijević Puki, jedna je od žrtava koja se stavlja na teret klanu, a ubijen je kao, kako se sumnja, ostalih šestoro u kući u Ritopeku.

Bio je član Belivukove orgnizacije i vođa lokalne navijačke grupe crno-belih u Odžacima.

Na listi za „likvidacije“ se našao zbog sumnje da hoće da ubije Belivuka, kao i to da je za njegovu likvidaciju nabavio i snajper.

Kako je Lalić ranije istakao, „mnogi su tražili Gligorijevića“, nakon njegove otmice i ubistva, o čemu se više interesovao Miljković.

„Navijači, ljudi koji su sarađivali oko droge. Ne znam lično te navijače. Samo polako Miljkoviću, ne žurimo nigde, sad ću ja da se setim. Ono što mogu sigurno da kažem MS 13 na Skaju momak iz Sremske Mitrovice njemu je ostao dužan veći iznos novca, nešto manje od 20.000 evra“, rekao je Lalić.

Na pitanje ko je ubio Gligorijevića, Lalić je još jednom označio Belivuka kao „egzekutora“.

On je istakao da je došao posle ubistva, te da nije video sam čin, ali da mu je tako rečeno i da je video „Veljka potrešenog“.

„Ja nisam mnogo pričao, slušao sam“, istakao je Lalić.

Lalić je tokom pretresa istakao i da je Belivuk zbog toga „više puta išao po crkvama“.

„Veljko se pokajao posle tog ubistva, išao je u crkve i palio sveće. Rekao je: ‘Ogrešili smo se brate'“, opisao je Lalić.

Pretres policije bio delimično očekivan, a snajper podmetnut?

Lalić je danas govorio i o snajperu koji je pronađen prilikom privođenja okrivljenih na stadionu FK Partizana. Kako je Lalić podsetio, isti je doneo Gligorijević, a istakao je da je pretres policije bio delimično očekivan.

„Očekivali ste da policija može da dođe na stadion po tim informacijama od Dejana Lazarevića“, rekao je Lalić.

Miljković ga je upitao odakle mu informacije da bi, kada bi ga policija našla, baš sumnjali na Gligorijevića.

„Ti čoveče, mislio si da je Gligorijevićev DNK na puški, to je tvoja pretpostavka“, rekao je Lalić.

Miljković je potom upitao za objašnjenje, budući da je se pomenuto oružje dovelo u vezu sa izvesnim Aleksandarom Šćepanovićem, na šta je Lalić odgovorio: „Pa pogrešio si“.

O ubistvu Veličkovića

Govoreći o ubistvu Gorana Veličkovića, on je naveo da je u Ritopek namamljen lažnim nalogom preko aplikacije Skaj, prosleđenim preko Bojana Hrvatina, uz ponudu da kupi dva pištolja „na crno“.

Lalić nije mogao da precizira o kojim pištoljima se radu, iako je priznao da ih je više puta držao u ruci u prostorijama kriminalne grupe na stadionu Partizana, ali da je pretpostavio da se radi o Zastavinim CZ-99, i „nije ulazio u detalje“.

On je objasnio i kako je Miljković u toj skrivenoj prostoriji u Ritopeku dva puta zamahnuo sekirom i ubio Veličkovića, rekavši da je tad „prvi put učestvovao u ubistvu“.

Niko mi nije rekao da ćeš mu odseći glavu sekirom. Mislio sam da ćete ga ubiti na drugi način, naveo je Lalić.

On je rekao i da ne zna ništa o tome kako je i od koga nabavljena mašina za mlevenje mesa.

Lalić je optužio Miljkovića da je zastrašivao ostale članove grupe i manipulisao njihovim strahom, a na pitanje da li je brinuo za svoj život odgovorio je potvrdno i naglasio da je zbog toga „preduzimao određene mere“.

On, međutim, nije mogao da objasni zašto se, ako je već imao strah od Miljkovića, družio sa njim, kao i da se nije žalio drugim članovima grupe na to, jer se bojao da ne prenesu i ne shvate kao znak slabosti.

Tokom pretresa bilo je opet govora o aplikaciji „Skaj“ i nalogu koji se vezuje za Marka Miljkovića pod nadimkom „Leon“, kao i o jednokratnom nalogu Radoja Zvicera pod nadimkom „Mason“.

Okrivljeni Miljković je pitao i da li je moguće „da spržiš nekome nalog i pošalješ novi bilo kome u drugoj zemlji“, na šta se Lalić usprotivio, ističući da je pitanje nejasno.

Advokati o optuženom kolegi: Mi smo emotivno vezani za kolegu Lazarevića

U drugom delu današenjeg pretresa došlo je do okršaja između Lalića i Miljkovića, kao i advokata i predsedavajuće sudskog veća, a sve zbog advokata Dejana Lazarevića.

Prilikom odgovaranja na pitanja koja se tiču ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lalić je još jednom pomenuo ime advokata Dejana Lazarevića.

„Očekivali ste da policija može da dođe na stadion po tim informacijama od Dejana Lazarevića“, rekao je Lalić.

Miljković mu je na to replicirao da posle ne treba „da se ljuti kad mu spominju neka imena“, jer on spominje Dejana Lazareviaća.

„Dejan Lazarević je bio uspešniji kriminalac, nego advokat“, replicirao je na to Lalić, nakon čega je izbio nemir u sudnici.

Advokati su krenuli da viču istovremeno, te da urgiraju da sudija ne treba da dozvoli ovakvo ponašanje. Oni su se mahom javljali za reč kako bi „odbranili“ svog kolegu.

Neki su dobacivali predsedavajućoj sudskog veća da treba da je bude „sramota“, aludirajući da dopušta ovakvo ophođenje, dok su drugi isticali „da će uvek stati u odbranu svog kolege“.

„Mi smo emotivno vezani za kolegu Lazarevića“, rekla je jedna od advokatica odbrane.

U toku rasprave, u više navrata su isključivani mikrofoni, a advokati su pozivali na reakciju sudskog veća.

Miljković je već ranije u toku današnjeg pretresa vidno stajao u odbranu Lazarevića, koji je trenutno optužen u drugom procesu.

Optuženi pripadnici kriminalne grupe dovedeni su iz pritvorskih jedinica, zbog čega je Ustanička ulica, u kojoj se nalazi zgrada Specijalnog suda, u kratkim intervalima, danas bila blokirana.

Paralelno sa tim, u zgradu suda pristizali su i pripadnici klana koji se brane sa slobode, ali i njihovi advokati.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 22. decembar kada će okrivljeni Miljković nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem svedoka-okrivljenog Srđana Lalića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari