Suđenje Belivukovoj grupi: Lalić odgovorio na tvrdnje o saradnji sa bezbednosnim službama 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Srđan Lalić, svedok okrivljeni je u nastavku svog iskaza pred Specijalnim sudom odbacio kao gluposti tvrdnje pojedinih okrivljenih da su im, u zamenu za usluge pojedinim političkim strukturama, bezbednosne službe gledale kroz prste.

Lalić je rekao da lično u takvim aktivnostima nije učestvovao, a da bi čuo da je to činio neko drugi iz grupe.

– Da je policija nekoga razvozila po krovovima da pale baklje kakav bi kredibilitet imali na tribini, a i ko bi od njih kupovao drogu, kazao je Lalić.

Na pitanja advokata Ivana Ninića, advokata porodice ubijenog Gorana Mihailovića, Lalić je rekao da je za učešće u zločinima grupe ukupno dobio naknadu od 15.000 evra i jedan kilogram kokaina.

– Finansijska situacija nije bila kako možda zamišljate. Posebno loša je bila 2019. godina kada je prihod grupe bio svega par hiljada evra. Naredna godina je bila nešto bolja. Međutim, svi članovi grupe su zarađivali od zasebnih kriminalnih aktivnosti, a i konstantno se govorilo da će se ući u posao trgovine drgom od koga će se zaraditi ogroman novac. To se međutim nikada nije desilo, naveo je Lalić.

Na pitanje koga je doživljavao kao vođu grupe, Lalić je rekao da ne može da razdvoji Belivuka i Miljkovića.

-Veljko je imao harizmu, dok je Miljković bio lukav i stalno vukao neke poteze. Oni su se odlično dopunjavali, istakao je Lalić.

On je dodao da se niko od članova grupe nije usuđivao da odbije neki nalog od njih dvojice.

– Naučili smo da se život lako gubi i da ne bi bilo mudro odbijati naloge, rekao Lalić dodajući da je, iako nikada nije dobio izričitu pretnju, Miljković vešto manipulisao strahom.

U nastavku suđenja grupi Veljka Belivuka advokati odbrane, ali i sami okrivljeni, postavljali su pitanja Laliću.

Odbrana okrivljenih članova Belivukove grupe se u ispitivanju okrivljenog svedoka fokusirala na delove njegovog iskaza o koijma je šturo govorio ili ih nije ni spominjao.

Upitan o navodnim namerama grupe da utiču na promenu vlasti u Srbiji, Lalić je ponovio da su u tu svrhu kačene parole, ali nije pitan o tome šta je na tim parolama pisalo, niti gde su bile okačene.

On je samo odgovorio da nisu bile okačene na stadionu, jer u tom periodu nisu organizovane utakmice.

Lalić je rekao da se o planovima da se organizuju nemiri intenzivno govorilo desetak dana pre hapšenja grupe, ali da je i ranije bilo pomena toga. Sa tim planom, precizirao je, bila je upoznata „prva petorka grupe“, u koju je osim sebe uključio Belivuka, Miljkovića i braću Budimir.

Ispitivanje Lalića se često pretvaralo u polemiku njega i advokata odbrane.

Lalić je više puta upozoravao advokate odbrane da budu precizniji, optuživao ih da mu „stavljaju reči u usta“, ali ih i oslovljavao sa kolege.

Situacija je eskalirala kada je advokat Marka Miljkovića Vladimir Petrović prigovorio sudiji da ima dvostruke standarde i da dozvoljava Lalićevo drsko ponašanje.

Sudija Vinka Beraha je opomenula Petrovića, isključila mu mikrofon, ali i kaznila sa 100.000 dinara zbog nepoštovanja suda.

U tom trenutku, on je zatražio njeno izuzeće, ali i brzo odustao od tog zahteva na izričit zahtev Marka Miljkovića.

Atmosfera među optuženima: Od glasnog smeha do vidne nervoze

Tokom današnjeg pretresa, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, uobičajeno, bila je vrlo raspoložena, a primetno je bilo i veće prisustvo pripadnika sudske straže oko njih dvojice.

Na ukazivanje predsedavajuće sudskog veća da se svedočenje Bojana Hrvatina i Lalića ne poklapaju, primetno je bilo odobravanje i zadovoljstvo kod Belivuka i Miljkovića.

Belivuk je vidno bio i neraspoložen na pomen ubistva navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija, te je prvobitni smeh bio zamenjen nelagodom koju je pokazao facijalnim ekspresijama i gestikulacijom tela.

Tokom Lalićevog odgovaranja na pitanje koje se tiče čišćenja skrivene prostorije u kući u Ritopeku, gde su prema optužnici okrivljeni izvršili više ubistava, smeh među okrivljenima je izazvala konstatacija svedoka-okrivljenog da je kiselina kojom su uklanjali dokaze stvarala „iritaciju“, te da se u prostoriji nije boravilo duže od „minut, dva“.

„Nikad nisam video da je nekome pozlilo. Nasilje je bio prihvatljiv oblik ponašanja“, rekao je Lalić odgovarajući na pitanje o reakcijama prisutnih prilikom izvršenja nekog od krivičnih dela, te da niko nije ni smeo da pokaže nelagodu u strahu od „vođa grupe“, što je takođe izazvalo smeh.

Kada je Lalić upitan za izvršenje krivičnih dela izvan kuće u Ritopeku, te da objasni zašto je promenjen, ranije pomenuti stav „nema tela, nema dela“, Belivuk je Marko Budimiru, Marku Miljkoviću i ostalima koji su se nalazili u blizini dobacio nekoliko reči, među kojima je bilo moguće naslutiti samo rečenicu: „Dobro je“.

Prilikom Lalićevog odgovaranja na pitanje advokata Ivana Ninića, koji zastupa porodicu jedne od žrtava klana, da li je iko iz klana ikada pominjao veze sa predstavnicima iz državnog vrha, Lalić je odgovorio da nema takva saznanja, što je među okrivljenima izazvalo blage osmehe.

Ranije iznete navode okrivljenog Miloša Budimira da je, kao član grupe, za vreme korone bio angažovan da pali baklje i viče „nekom tamo da je lopov“, dok tokom vanrednog stanja nije moglo da se izlazi iz kuća, aludirajući na skandiranje predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu, Lalić je ocenio kao neistinite.

„Ne mogu da zamislim da ga policija razvozi do nekih krovova da upali prskalicu, pa ga vraća da prodaje drogu“, rekao je Lalić, što je propratilo negodovanje pojedinih optuženih koji su kolutali očima.

Gromoglasan smeh okrivljenih, najpre od Belivuka koji se povremeno i hvatao za glavu, čuo se na konstataciju da je Lalić u više navratao dobio samo 5.000 i 10.000 i evra, kao i kilogram kokaina za izvršenje pojedinih krivičnih dela, dok su salve smeha usledile na konstataciju da Lalić „praktično ništa nije dobio“, te da se stalno čekalo na veću finansijsku dobit.

Lalić je opisujući vođe klana istakao da je Belivuk bio harizmatičan, a Miljković lukav, te da je znao da „manipuliše strahom“.

Tokom drugog dela pretresa, svedoku-okrivljenom su pitanja postavljali advokati odbrane.

Zahtev Vladimira Petrovića, advokata Marka Miljkovića, da predsedavajuća sudskog veća bude izuzeta nakon niza prigovora upućenih od strane advokata odbrane koji nisu bili usvojeni, izazvala je vidno i nezadovoljstvo kod optuženih.

Marko Miljković i Aleksa Dunjić su naglo ustali i odmahivali rukama, stavljajući do znanja da se ne slažu sa predlogom advokata Petrovića, dok je Belivuk glavu naslonio na stolicu ispred sebe, postavljajući se u gotovo ležeći stav.

Nakon što je Miljković dobio minut da se konsultuje sa svojim advokatom, Petrović je odustao od svog zahteva.

Veći deo vremena tokom kog su advokati Veljka Belivuka postavljali pitanja, on se držao za glavu i bio vidno besan i nervozan, ali je na kraju gestikulirao ka njima, slao im poljupce i podizao palac na gore odobravajući.

Smeha nije bilo samo kod okrivljenih, već i u publici, a najglasniji se čuo nakon primedbe jednog od advokata odbrane koji je zamolio Lalića da „ne oslovljava advokate odbrane sa ‘kolega'“.

Belivuk je gotovo sve vreme tokom pretresa razgovarao sa sudskom stražom, pokrivajući usta šakom.

Zbog konstantnog i glasnog smejanja, predsedavajuća sudskog veća je uputila opomenu okrivljenima pred kraj današnjeg pretresa.

Podsećamo, danas je nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje se sumnja da su izvršili više krivičnih dela.

Oko 9 časova u Ustaničkoj ulici je nakratko obustavljen saobraćaj, pošto su u pratnji policije prebačeni optuženi koji borave u Centralnom zatvoru.

Lalić je tokom prošlog pretresa govorio o likvidacijama, a kako je izjavio, modus operandi po kom su mučili i ubijali žrtve smislio je Marko Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari