Svetski dan borbe protiv beskućništva: Kako možete da pomognete? 1Foto: Pixabay/Christelle Prieur

U ponedeljak 10. oktobra obeležava se Svetski dan borbe protiv beskućništva pod nazivom „Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške“, kod Terazijske česme u Beogradu sa početkom u 17h.

Događaj u Beogradu organizuju Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11, Adventistički humanitarni i razvojni rad (ADRA), Klikativ, Caritas Srbije, PIN (Psihosocial Innovation Network) i Liceulice, dok u Novom Sadu u Kineskoj četvrti događaj organizuje Omladinski centar CK13.

Ema Stepanović iz Inicijative A11 kaže će se na događaju govoriti o problemima sugrađana koji su bili ili su trenutno u situaciji da nemaju krov nad glavom.

Takođe, govoriće se i o iskustvima ljudi koji su mreža podrške takvim grupama stanovništva.

„Ideja okupljanja je da skrenemo pažnju na sistemske uzroke koji dovode do toga da neko završi bez krova nad glavom. Ti uzroci podrazumevaju trenutni ekonomski model, povlačenje države iz njenih socijalnih uloga, individualizaciju siromaštva koje se smatra problemom pojedinca, nepostojanje stambenih javnih politika, tj. potpuno prepuštanje problema stanovanja zakonima tržišta i maksimizaciji profita“, kaže Stepanović.

Tokom događaja biće organizovani muzički nastupi, a spremaće se i pasulj koji će se potom solidarno podeliti svima.

Prema rečima Stepanović, na događaj su pozvani svi oni koji žele da pomognu svojim sugrađanima.

„Na okupljanje kod Terazijske česme u Beogradu i u Kineskoj četvrti u Novom Sadu može doći svako ko želi da izrazi solidarnost sa našim komšijama bez krova nad glavom i da poruči da se problemi siromaštva i beskućništva tiču svih nas“, navodi Stepanović.

Svi zainteresovani građani su pozvani da u ponedeljak 10. oktobra u 17h donesu:

  • Konzerviranu i suvu upakovanu hranu
  • Mušku i žensku sportsku i udobnu obuću
  • Muške i ženske zimske jakne (ne kaputi i mantili)
  • Mušku sportsku i praktičnu odeću: majice kratkih rukava, trenerke, dukserice, farmerke, nov donji veš i čarape
  • Žensku sportsku odeću: helanke, trenerke, dukserice, nov donji veš i čarape
  • Rančeve, torbice za oko vrata i struka (za dokumenta i sl.), sportske torbe
  • Ćebad, vreće za spavanje
  • Kišne kabanice, rukavice, kačkete
  • Sredstva za ličnu higijenu (vlažne i papirne maramice, sapune, šampone, paste za zube, higijenske uloške i tampone, brijače i penu za brijanje)
  • Medicinska pomagala: štake i štapove
  • Pelene za bebe i bebi kozmetiku

Iz PIN-a (Psihosocial Innovation Network) navode na svojoj Instagram stranici da je važno podići svest o problemima osoba koje se nalaze u situaciji beskućništva.

„Pravi lek za problem beskućništva leži u dubljem sistemskom zahvatu koji se tiče uzroka beskućništva, a koji već godinama izostaje i na koji ćemo na ovom događaju pozvati sve relevantne institucije“, navodi se u objavi.

Inicijativa A11 kaže da je cilj događaja skretanje pažnje na nužnost otvaranja dnevnog i noćnog centra za beskućnike. U tim centrima bi svako, kome je to potrebno, bio u mogućnosti da dobije prenoćište i drugu potrebnu podršku.

Izveštaj PIN-a pokazuje da na ulazak u situaciju beskućništva utiču brojni faktori. Neki od njih su: problemi mentalnog i fizičkog zdravlja, finansijski problemi i neposedovanje lične imovine, teškoće nalaženja stalnog i sigurnog posla, kao i odsustvo instutcionalne podrške.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. 
Svetski dan borbe protiv beskućništva: Kako možete da pomognete? 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari