Svetski dan higijene ruku posvećen medicinskim sestrama i babicama 1Foto: Pixabay / Mylene2401

Svakog 5. maja obeležava se Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama u okviru globalne kampanje Svetske zdravstvene organizacije „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“ u 182 zemlje sveta i oko 22.000 zdravstvenih ustanova.

Ove godine, pod posebnim okolnostima borbe sa epidemijom Covid 19, ovaj dan se obeležava pod sloganom „Medicinske sestre i babice, čista nega je u vašim rukama“, ističući ključnu ulogu medicinskih sestara i babica u prevenciji infekcija i higijeni ruku kako bi se zaštitili svi pacijenti.

„Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su junaci na prvoj liniji kontakta koji spasavaju živote od COVID-19. Pozivamo sve da se zahvalimo medicinskim sestrama i babicama, spremačicama i drugim radnicima za izuzetan rad i napor za čuvanje naših pacijenata i kolega u zdravstvenom sistemu, kao i njihovih porodica od infekcija u zdravstvenim ustanovama od COVID-19 i drugih patogena“ navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO „zdravlje za sve“.

Srbija se, kao članica Alijanse za bezbednost pacijenata SZO, i ove godine uključila se u obeležavanje ovog značajnog datuma i to aktivnostima koji će se kontinuirano sprovoditi tokom cele godine u okviru kampanje za higijenu ruku, a akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu.

Nosilac Kampanje za higijenu ruku 2020. godine je Ministarstvo zdravlja Srbije u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“. Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama.

A kako najavljuju iz Ministarstva zdravlja, neke od planiranih aktivnosti su procena trenutnog stanja, dodatna edukaciju i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika zaduženih za suzbijanje i prevenciju infekcija u bolnicama, donošenje odgovarajućih vodiča i preporuka, kao i nabavka dodatne opreme i sredstava za higijenu ruku u bolnicama.

Čime treba prati ruke i koliko dugo

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, ruke treba prati sapunom i tekućom vodom kad su ruke vidljivo prljave, a ako nisu vidljivo prljave može takođe sapunom i tekućom vodom ili sredstvom na bazi alkohola. Ta sredstva treba da sadrže najmanje 60 procenata alkohola.

Hlorisana voda od 0,05 procenata se ne preporučuje za rutinsku higijenu ruku, jer ima posledice po kožu i druge toksične efekte. Trajanje pranja ruku sa sredstvom na bazi alkohola treba da traje od 20 do 30 sekundi, a ako se ruke peru sapunom i vodom od 40 do 60 sekundi.