Svetski dan Roma u Užicu: Više pažnje posvetiti obrazovanju romske dece 1Slobodan Vasić/Foto: Grad Užice

Svetski dan Roma – 8.april, obeležen je u Užicu, u skladu sa epidemijskim prilikama. Slobodan Vasić, predsednik Udruženja Roma Užica, poručio je, da bi „trebalo posvetiti više pažnje obrazovanju romske dece, kako bi se kasnije rešio problem njihovog zapošljavanja“.

On i potpredsednik tog udruženja Kristijan Halilović su razgovarali sa gradskim većnikom za socijalnu politiku Slobodanom Grbićem radi, kako je saopštila gradska uprava, zajedničke saradnje i planova za naredni period.

„Zahvaljujem se jednoj od najaktivnijih lokalnih samouprava u Srbiji, koja teži i želi da pomogne Romima. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Gradom i podrškom koju dobijamo”, istakao je Vasić.

Kristijan Halilović je izrazio žaljenje što, zbog epidemije virusa korona, Svetski dan Roma nije obeležen uobičajenom proslavom, kao ranijih godina i uz podšku Grada, ali je rekao da se nada da će se sadašnje stanje uskoro promenti.

Gradski većnik Slobodan Grbić je poručio da će Grad nastaviti da pomaže Romima.

„Većina pripadnika romske populacije su korisnici socijalne pomoći. Što se tiče zapošljavanja, imamo Savet za zapošljavanje, čiji član je potpredsednik Uduženja Roma i trudimo se da pomogemo našim sugrađanima“, kazao je Grbić.

Pema procenama od ranije, u Užicu živi više od 200 pripadnika romske nacionalne manjine, iako je svega njih 70 prikazano u popisu iz 2011. godine.

Lokalna samuoprava je, pre nekoliko godina, uradila socijalne karte za romske porodice i usvojila lokalni akcioni plan za rešavanje njihovih problema, koji je bio usklađen sa državnim akcionim planovima, ali njihovi najveći problemi su ostali isti – siromaštvo, nezapolenost i nerešeno stambeno pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari