Svetski mediji o imenovanju Ane Brnabić za mandatara Vlade Srbije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je u subotu Anu Brnabić za još jedan premijerski mandat i da predvodi novu vladu kroz vreme rata u Evropi, globalne energetske i inflatorne krize i tenzije sa Kosovom, prenosi Rojters,

Nominacija je usledila više od pet meseci nakon što je njihova stranka, Srpska napredna stranka (SNS), osvojila najviše glasova na nacionalnim izborima. Zvanično objavljivanje rezultata je odloženo zbog neregularnosti glasanja na jednom biračkom mestu, što je sprečilo sazivanje parlamenta, podseća agencija Rojters.

Radio Slobodna Evropa prenosi reči Aleksandra Vučića da Brnabićeva „sada ima važne zadatke“.

„Važno je da ona ostane premijer da bismo mogli da nastavimo da rešavamo probleme“, rekao je Vučić.

Brnabić, koja je zamenica predsednika Srpske napredne stranke (SNS), postala je prva žena i prva otvoreno gej osoba na premijerskom mestu kada joj je Vučić dao prvi mandat 2017. godine.

Brnabić sada mora da predloži parlamentu na usvajanje predloženi kabinet. SNS i njen tradicionalni partner, Socijalistička partija Srbije, imaju većinu u parlamentu.

Vučić je za potpredsednika Vlade izabrao i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. On je rekao da će predsednik SNS Ivica Dačić takođe biti potpredsednik vlade i da će nadgledati bezbednosne službe, prenosi Radio Slobodna Evropa.

BBC piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Narodnoj skupštini dosadašnju premijerku Anu Brnabić Vučić predložio za novu-staru premijerku.

U obraćanju javnosti naveo je da će deo tima izvršne vlasti biti i aktuelni ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kojima su namenjena i mesta potpredsednika Vlade.

„Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, taj mandat će trajati kraće, doći će do promena u Vladi u 2024. godini.

„Ali je veoma važno da ona ostane predsednik Vlade da bismo mogli da nastavimo i užurbano radimo na rešavanju problema za jesen i zimu ove godine“, poručio je Vučić, koji je i lider najveće partije u Srbiji Srpske napredne stranke.

Brnabić ima 47 godina i na ovoj funkciji je bila u dva mandata od 2017. godine, kao prva žena i prva otvoreno gej osoba na čelu Vlade Srbije.

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije koja je i dosad bila u koaliciji sa naprednjacima, biće zamenik predsednika nove Vlade i „imaće značajnu ministarsku ulogu“ i još značajnije – biće koordinator službi bezbednosti, rekao je Vučić.

Nije saopšteno da li će neku funkciju obavljati dosadašnji koordinator službi bezbednosti i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

„Biće mnogo promena u Vladi, kao što ste videli i tokom mandata biće promena na čelu Vlade“, rekao je Vučić.

I ostali mediji u svetu i regionu prenose agencijske vesti da je Ana Brnabić predložena za premijerku ali ozbiljnijih analiza još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari