Svilajnac: Formiran Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika 1Foto: B. Đ.

Opština Svilajnac potpisala je sa Fondacijom Ana i Vlade Divac ugovor o osnivanju zajedničkog Fonda iz koga će se davati donacije mladim poljoprivrednicima, učenicima završne godine Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika “Svilajnac”.

Kako prenosi portal Centralmedia, osnivanje Fonda ima za cilj da pruži podršku učenicima završnih godina koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

Osim finansijske podrške, mladi će imati priliku i da prisustvuju stručnim predavanjima, dobiju podršku mentora i da nauče da razviju svoj biznis plan.

Zamenica opštine Svilajnac Dragana Radević istakla je da je ovaj Fond samo nastavak saradnje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, koja je još 2014. godine pomogla rekonstrukciju kuća opštećenih u poplavama koje su zadesile Svilajnac.

– Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo saradnju kroz Fond koji će osposobiti mlade učenike da nastave poljoprivrednu proizvodnju, da unaprede svoja gazdinstva, budu konkurentniji na tržištu i da nauče kako da konkurišu za sredstva od različitih fondova, istakla je Radević.
Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel naglasila je, da je osim donacije, značajna i edukacija mladih poljoprivrednika, koji će da nauče kako da unaprede svoju proizvodnju.

Fondacija je obezbedila 700.000, a opština Svilajnac milion dinara za Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika.

Svi zainteresovani učenici završnih godina Poljoprivredno-veterinarske škole mogu da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan komisija proglasi najboljim, će dobiti donacije.

Ovaj projekat se realizuje kroz program “Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem da mladi kroz unapređenje poljoprivredne proizvodnje osiguraju bolje uslove za život svojih porodica na selu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari