Premijer Albanije Salji Beriša na sastanku Vlade u Tirani objavio je plan da se svim Albancima na svetu dodeli albanski pasoš, uključujući one u regionu. Beriša je naglasio da uprkos činjenici da imaju različite vlade, Albanci na Kosovu i Metohiji i Albanci u Albaniji „treba da se osećaju kao jedno“. Plan o dodeli albanskih pasoša, prema oceni albanskog premijera, neće izazvati napetosti s državama u regionu.


Beriša je, međutim, svojim izjavama izazvao prilično burne reakcije Grčke i Makedonije kada je prošle nedelje izjavio da se „albanske zemlje“ prostiru od Preveze u Grčkoj do Preševa i od Skoplja do Podgorice. Iako je njegova portparolka Erla Mehili kasnije rekla da je Beriša mislio na prošlost, šef grčke diplomatije Dimitris Avramopulos je otkazao dolazak na proslavu stote godišnjice od stvaranja Albanije. Na ceremoniju u Tirani nije došao ni makedonski predsednik Đorđe Ivanov, pošto je tokom nedavne posete premijera Nikole Gruevskog albanskoj prestonici zapaljena makedonska zastava, a njegov automobil je gađan jajima i plastičnim flašama.

Berišine izjave su neprihvatljive, rekao je Avramopulos za grčke medije. On je kazao da je put u Albaniju otkazao pošto je prethodno zahtevao da predsednik albanske vlade povuče reč, što je, kako je naglasio, Beriša i uradio, ali sa zakašnjenjem. „Ovakve izjave vraćaju region u ružnu prošlost. Želimo prijateljske odnose. Želimo dobrosusedske odnose i nastavićemo da preduzimamo inicijative u tom pravcu, ali kada je reč o nacionalnom dostojanstvu i integritetu, povlačimo crvene linije. Tirani je ta poruka upućena jasno i glasno. I veoma je značajno to što je Evropska komisija strogo upozorila Albaniju“, rekao je Avramopulos.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Grčke rekao je u utorak da Atina pozdravlja izjavu šefa albanske diplomatije Edmonda Panaritija da je „iracionalno i naivno da neko govori o albanskim pretenzijama na grčku teritoriju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari