Hashim Thacifoto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) u postupku za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti Hašima Tačija, Kadija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji sutra počinje u Hagu, svedočiće 140 žrtava objavljeno je danas na sajtu SVK.

Uvodne reči zakazane su za 3, 4. i 5. april, a Specijalizovano tužilaštvo imaće prvog dana najviše pet sati za izlaganje.

Uvodnu reč potom će pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta.

Nakon toga, svaki od četiri tima odbrane dobiće priliku da iznese uvodnu reč, a njihovo izlaganje zakazano je za 4. april.

Izvođenje dokaza na suđenju, uključujući prve svedoke tužilaštva, počeće 11. aprila.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022. da bi verzija optužnice s manje brisanog teksta bila podneta 27. februara ove godine i to je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke ljudi.

Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična dela činjena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema optužnici, ta krivična dela Oslobodilačka vojska Kosova je počinila protiv stotina civila i osoba kojw nisu učestvovala u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su, prema optužnici, individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Među 140 svedoka-žrtava su osobe koje su, kako se navodi, dokazale da su pretrpele „telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnog dela“ navedenog u potvrđenoj optužnici i prijavile su se za učešče u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova.

To se odnosi na one koji su pretrpeli direktnu štetu, tako i na ona kojima je šteta naneta indirektno, na primer, usled bliskog odnosa sa direktnom žrtvom, to jest osobom koja je, prema optužnici, ubijena ili povređena.

Na vebsajtu SVK će biti objavljen i snimak uvodnih izlaganja, a snimci javnih sednica na Jutjub kanalu Specijalizovanih veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari