Tabloidi zdušno brane policijskog generala 1foto: ls

General policije i načelnik novosadske policijske uprave Slobodan Malešić uhapšen je u noći posle izbora, a Tužilaštvo za organizovani kriminal osumnjičilo ga je za zloupotrebu službenog položaja i krivično delo trgovina uticajem.

Pored Malešića uhapšeni su i policijski sužbenici Ljubomir Stanišić iz PU u Prijepolju, Dragan Kovačević, iz UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženan Kujović, privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja. Oni se terete da su formirali organizovanu kriminalnu grupu koju je predvodio Malešić. Specijalni sud mu je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.

Istragu protiv Malešića vodi tužilac Lidija Ignjatić.

Ova organizovana kriminalna grupa se, kako navodi Tužilaštvo, u periodu od sredine 2018. do danas udružila u vršenju više krivičnih dela sa koruptivnim elementom. Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao „da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti protiv Kujovića, te da su mu pružali zaštitu i za to primali novac.

Odmah po hapšenju Malešića, mediji su ukazivali na njegovo sumnjivo imovno stanje.

U ovom postupku, Malešića zastupa advokat Veljko Delibašić koji je za Danas izjavio da nema nikakvih novih momenata u istrazi. On je ranije za Insajder rekao da je Malešić na saslušanju negirao krivična dela koje mu se stavljaju na teret te da je tražio da ga ispitaju na detektoru laži, ali to je, navodno, tužilaštvo odbacilo.

Do sada se sa ovim slučajem nije pozabavio niko iz državnog vrha i policije. Zato tabloidi zdušno tvrde da je načelnik novosadske policije uhapšen po nameštaljci i da se radi o sukobu oko mesta direktora policije i međusobnom špijuniranju u vrhu MUP-a.

Pojedini tabloidi za to krive Tomislava Radovanovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Navodi se da je on, po nalogu bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, ojadio fond Gvantanamo. To je, navodno, otkrio Malešić, pa je morao da bude uklonjen. Žuta štampa ide i dalje i piše da je u policiji i tužilaštvu stvorena istražno-mafijaška hobotnica.

„Kao jedan od kandidata za direktora policije, Radovanović je video priliku da ukloni konkurenciju i naredio da se Malešić stavi na mere, tačnije da se prisluškuje 24 sata dnevno. Kada je shvatio da je general saznao za te kriminalne radnje, pala je odluka da se diskredituje i tako ućutka po svaku cenu. Radovanović i njegovi saradnici su godinama bili na platnom spisku „kavačkog klana“, tačnije Dijane Hrkalović i Velje Nevolje i zgrnuli ogromne pare. Fond Gvantanamo se odnosi na novac koji je Amerika uplaćivala našem MUP na ime troškova smeštaja i obezbeđivanja zatvorenika koje su SAD, po međunarodnom sporazumu, poslale u Srbiju“, pišu tablodi.

Prema istom izboru, načelnik novosadske policije imao je i dokaze ko je u Službi unutrašnje kontrole radio za Dijanu Hrkalović i „Kavački klan“.

Iako je reč o jednoj od najkrupnijih afera u MUP-u i policiji, ministar Aleksandar Vulin „mudro“ ćuti. Ako ćuti on, oglasio se njegov savetnik advokat Svetozar Vujačić.

On je kazao da „Malešić nije gangster da se na taj način hapsi i da to šteti ugledu policije“.

„On je jedan vrstan policajac koji je uvek upućivan tamo gde se gase požari, i u Kragujevcu, i u Beogradu, i u Novom Sadu. Imao je dosta izuzetnih rezultata u Novom Sadu u borbi protiv mafije, tako da je ovo sve oko njegovog hapšenja novo. Moje lično mišljenje je da će u tom slučaju biti „tresla se gora, rodio se miš“. Moguće je i da su u ovo umešani kadrovi Dijane Hrkalović jer ima još dosta onih koji su ostali na funkcijama i s njima ćemo još dugo imati problema“ kazao je Vujačić za jedan tabloid.

On je rekao da Malešić nije mogao da izabere boljeg advokata od Veljka Delibašića.

Veljko Delibašić, je prošle godine izabran za potpredsednika Advokatske komore Srbije.Ima bogatu advokatsku karijeru. Branio je Zorana Marjanovića, muža ubijene pevačice Jelene, Andriju Draškovića, Zorana Šijana, Novicu Eleka, Miloša Vazuru iz Fk Partizan…

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari