Tadić: Nedopustivo je da hranitelji imaju veću podršku države od roditelja 1Printskrin TV Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić istakao je da je nedopustivo da hranitelji imaju veću podršku države od roditelja. On je naveo da će se SDS najsnažnije boriti za usvajanje zakona koji propisuje da roditelji dece kojima je potreban stalni nadzor imaju obezbeđenu platu, zdravstveno osiguranje i radni staž, kao što je to regulisano i u slučaju hranitelja.

On je na društvenoj mreži X podelio saopštenje u kojem se navodi da je zahtev SDS-a hitno usvajanje Zakona „roditelj-negovatelj“, kojim bi se roditeljima dece sa trajnim invaliditetom omogućila ista prava kao i hraniteljima, a koji je trebalo da bude usvojen još 2017. godine.

Stranka je podsetila da je predlog zakona o roditelju-negovatelju, odnosno dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti bio predat Narodnoj skupštini još 2016. godine i da je za donošenje ovog zakona 150.000 ljudi potpisalo peticiju.

„Nedopustivo je da roditelji dece sa invaliditetom imaju manja prava od hranitelja i da za razliku od hranitelja, roditeljima sa decom kojoj je potreban stalni nadzor i briga nisu jednako obezbeđeni redovna mesečna nadoknada, zdravstveno osiguranje i penzija. Pored toga, predlog ovog zakona predviđa, između ostalog, i regulisanje pitanja elementarne egzistencije u slučaju smrti roditelja ili deteta, neophodnu psihološku pomoć, adekvatniji način procene stepena invaliditeta, kao i da svaka pomoć predviđena ovim predlogom ne isključuje druge vrste pomoći na koju imaju već ostvarena prava“, navela je SDS.

Istakla je još da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj ovo pitanje nije rešeno i da su, po važećoj zakonskoj regulativi, roditelji, koji nemaju mogućnosti da sami brinu o deci, kojoj je potreban stalni nadzor, prinuđeni da nadzor nad sopstvenom decom prepuštaju hraniteljima i ta praksa u kojoj hranitelji imaju veća prava od roditelja mora biti hitno prekinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari