Odluka Vlade o stavljanju pod kontrolu informisanja o pandemiji 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

 Zaključak nije objavljen na veb- sajtu Vlade, niti je do danas iko zvanično saopštio da je usvojen. 

– Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja – navodi se u zaključku Vlade.

U zaključku Vlade se, inače, navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab, navodi se.

Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.

Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom instituta i zavoda za javno zdravlje.

Vlada je u obrazloženju zaključka navela da je njegovo donošenje uslovljeno “rizikom od širenja informacija u vezi sa merama koje se preduzimaju na sprečavanju širenja ove zarazne bolesti i potrebom da građani budu pravovremeno i potpuno informisani o ovoj bolesti, jer je njihova saradnja od neprocenjivog značaja za zaustavljanje širenja zaraze i efikasno postupanje sistema zdravstvene zaštite”. 

– Vlada Srbije i vlast u Srbiji i u normalnim vremenima imaju tendenciju da vladaju informacijama i manipulišu javnim mnjenjem. Logično je da u vanredonom stanju takve anomalije, koje se pre svega vezuju za predsednika države, eksplodiraju. Svaka odluka ovdašnje vlasti o ograničenju informisanja građana, pa bila i pod plaštom brige da se zaustavi panika, ovde ima mnogo veću težinu nego u nekim drugim zemljama. Ovakve odluke ovde, gde sistem, a pogotovu vlast, nisu demokratski, vrlo lako mogu da skliznu u potpuno negativnu praksu, i zato nas plaše- kaže za Danas Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udrzđenja novinara Srbije.

Advokat iz Beograda Nenad Janković ocenjuje da ovakav zaključak Vlade predstavlja cenzuru, koju “prilično dugo nismo imali na ovim prostorima i na političkoj sceni”.

– Zaključak koji propisuje da o ovoj situaciji može da govori isključivo jedan akter, Vladin Krizni štab, je protivustavan, pošto Ustav Srbije predvidja slobodu informisanja. On, takođe, predstavlja grubo kršenje Zakona o informisanju i osnovnih ljudskih prava, pogotovu što se ne zna koliko će vanredno stanje trajati- ocenjuje Janković za naš list.

Sociološkinja Olivera Sašek, koja je i predsednica niške organizacije “Pravo na pravo”, takođe je uverena da ovakav zaključak “jeste mera koja uvodi cenzuru ne na mala, već na velika vrata”.

– Budući da ulazimo u kritične dve nedelje kada se očekuje veći broj testiranih, zaraženih, a na žalost i preminulih građana, bojim se da bi na ovaj način društvo moglo biti dovedeno u kolektivno psihotično stanje. To je tek “teren” koji će omogućiti abnormalno širenje dezinformacija, jer kako verovati informacijima iz samo jednog izvora, bez mogućnosti njihovog ukrštanja? Ono što me posebno brine je kako će mediji u Srbiji izgledati posle ove pandemije- kaže ona za naš list.

Zaključak Vlade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari