Tamara Vučić i ministaraka Darija Kisić obišle osobe sa smetnjama u razvoju 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić i pomoćnicom ministra Biljanom Barošević obišla je Radni centar i kafić „Zvuci srca“ gde su zaposlene mlade osobe sa smetnjama u razvoju.

Uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u cilju stvaranja uslova za radno osposobljavanje i radno angažovanje osoba sa invaliditetom, Humanitarna organizacija „Dečije srce” otvorila je jedinstven radno okupacioni centar „Zvuci srca” u kome je zaposleno 26 mladih osoba sa invaliditetom, od kojih je dvoje sa autizmom.

Tamara Vučić i ministarka Kisić tom prilikom su razgovarale i sa roditeljima čija su deca iz spektra autizma, o različitim izazovima sa kojima se susreću oni i njihova deca.

„Tokom razgovora roditelji su istakli koliko im znači svaki vid pomoći koje država i lokalne samouprave pružaju roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju, a posebno su ukazali na značaj postojanja usluge ličnog pratioca, prava na tuđu negu i pomoć, kao i dečijeg dodatka. Takođe, majke su istakle da je inkluzivan pristup u svim sferama društvenog, socijalnog i obrazovnog života od najvećeg značaja deci za njihov razvoj. Mame su ukazale i na neophodnost ostvarivanje prava na uslugu personalnog asistenta“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tamara Vučić i ministarka Kisić su se saglasile da je najveći izazov sa kojim se suočavaju roditelji priprema dece za samostalan život. U tom smislu, predložene su različite aktivnosti i organizovanje edukativnih radionica koje bi roditelje i decu još više osnažile na putu osamostaljivanja.

Roditelji su se zahvalili gospođi Vučić i ministarki Kisić zato što su imali priliku da ukažu na sve izazove sa kojima se susreću i istakli da zajedničkim radom i zalaganjem mnogo toga može da se učini, kako bi deca sa autizmom imala što kvalitetnije uslove za uspešan i normalan život.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić i ministarka Kisić obišle su prodavnicu „Srcotvorine“ koja se nalaze u okviru radnog centra, a koja je opremljena proizvodima koje su osobe sa invaliditetom izradile na kreativnim radionicama na kojima nastaju jedinstveni proizvodi, kao što su cegeri, torbe, vrećice za pakovanje lavande, odnosno kreacije na šoljama, majicama, olovkama, bedževima, magnetima i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari