Žene koje su pretrpele akušersko nasilje: Tamara Vučić je prva ličnost iz državnog sistema koja je progovorila o borbi za dostojanstven porođaj 1Foto: Press služba predsednika

Žene, žrtve akušerskog nasilje, pozdravile su govor Tamare Vučić u kojem je ona otvoreno pričala o svoja dva porođaja, pozvavši zdravstvene radnike da budu empatični i puni razumevanja prema trudnicama i porodiljama.

“Tamara Vučić je upravo postala prva ličnost iz državnog sistema koja je progovorila o borbi za dostojanstven porođaj i pozvala lekare da u porođajnoj sali ne zaborave kako treba da se odnose prema porodiljama. Ovo je baš velika stvar”, napisala je jedna od članica Fejsbuk grupe “Stop akušerskom nasilju”, koju čine više od 1.800 članica koje su pretrpele akušersko nasilje, i o tome otvoreno dele svoja iskustva.

U grupi je podeljen govor Tamare Vučić sa Šestog evropskog kongresa o porođaju, čiji domaćin je bila Srbija.

„Kroz svoje iskustvo sam, kroz dva carska reza, prošla i tugu i radost porođaja i ta iskustva su postala neraskidivi deo mene, nesumnjivo čine deo mojih svakodnevnih emocija i misli. Ne samo mojih, svih sa kojim delim svoj dan i svoj život“, navela je Tamara Vučić.

Dodala je i da zna da se lekari suočavaju sa najrazličitijim pričama.

„I ko zna koliko takvih žena vam dođe na porođajni sto, sa koliko teških priča, emotivno iscrpljujućih, sa silnom željom, sa velikim strahom. Ako bih mogla nešto da vas zamolim- nikada to nemojte da zanemarite. Vaša misija je da budete stručni i odgovorni isto koliko i da budete čovek, da budete empatični i puni razumevanja. Moja misija je podržim napredak i ohrabrim, kad god mogu. Jer, nevažni i bespredmetni postaju svi uspesi koje postižemo u različitim oblastima, ako polako nestajemo, gubeći čitav jedan grad svake godine.“, istakla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari