Tatjana Lazarević: Orijana Falači iz Kosovske Mitrovice 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Kad je saopšteno da smo Slobodan Georgijev i ja ovogodišnji dobitnici Danasove nagrade „Stanislav Staša Marinković“, sudija Miodrag Majić čestitao nam je citirajući reči trećeg američkog predsednika Tomasa Džefersona: „Kada je štampa slobodna i svaki čovek ume da čita, sve je bezbedno“.

Mnogo mi se dopala njegova čestitka, jer ona odslikava sve – kaže za Danas Tatjana Lazarević, urednik portala KoSSsev.info iz Kosovske Mitrovice, jedan od ovogodišnjih laureata glavne godišnje nagrade našeg lista.

Činjenica je da je nedeljnik Vreme u njoj prepoznao ličnost 2018. godine i Danasova nagrada „Stanislav Staša Marinković“ ukazuje da su njene kolege u Beogradu konačno shvatile značaj skidanja medijskog mraka na Kosovu i Metohiji, posebno u njegovom severnom „vilajetu“.

Iako portal KoSSev.info ove godine slavi peti rođendan, Tatjana Lazarević se u žižu ovdašnje javnosti ušla pre godinu i po kao jedna od žena sa KiM koje su pokazale izuzetnu hrabrost i odlučnost da otvoreno govore o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“.

Tatjana Lazarević rođena je pre 49 godina u Kosovskoj Mitrovici. Kaže da je njen vrednosni sistem, na kome počiva ceo njen rad, postavio je njen otac – viši medicinski tehničar, zagrebački, beogradski i novosadski đak, koji joj je „kroz vaspitanje i obrazovanje razvio osećaj za kulturu povezivanja sa ostatkom sveta, ideje o opštem dobru, pravdoljubivosti i istinoljubivosti“. Na Prištinskom univerzitetu završila je engleski jezik, a na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu ranih devedesetih specijalizirala je Odnose s javnošću i multimedijalne komunikacije.

Mada je u detinjstvu sanjala da postane domaća Orijana Falači, odmah je znala da za nju nije „partijsko“ novinarstvo, pa je sa medijima imala promenljiv odnos – pokušavala je i odustajala da u njima radi. Prve novinarske „izlete“ imala je lokalnoj televiziji, u spoljnopolitičkoj redakciji RTS, ali je brzo odustala od programa ZIP.

– Pre rata radila sam u Kancelariji za medije tadašnje OEBS-ove kosovske verifakcione misije. Posle rata nastavila sam isti posao u UNMIK-u deset godina. I tom vremenu, odmah posle rata, uz pomoć jedne NVO, pokrenula sam dečju školu novinarstva i lokalni dečji tinejdžerski list. Šest godina bila sam i dopisnik sa Severa Kosova italijanskog online političkog portala „Osservatorio Balcani e Caucaso“.

A onda se desio KoSSev i sve ostalo je prestalo – kaže Tatjana Lazarević, koja ne može da prežali što 1999. unije spela da pokrene lokalnu novinsku agenciju sa Severa KiM.

KoSSev je, prema njenim rečima, nastao kao odgovor na „informativni mrak, propagandu, lažne vesti u vezi sa Briselskim procesom, sporazumom, dijalogom, koji slabe ne samo srpsku zajednicu na KiM već u ostatku Srbije vode ka nerazumevanju njenog položaja i nezainteresovanosti za rešavanje kosovskog problema“. Ona ističe da je „KoSSev nastao iz osećaja ugroženosti i društvene nepravde, jer o Srbima na KiM, koji žive pod medijskim lažima i propagandom, niko nije brinuo“.

Proteklih pet godina rada portala pokazalo je da bavljenje slobodnim i istraživačkim novinarstvom u surovim kosovskim okolnostima ne znači samo suočavanje sa ignorisanjem vlasti oličene u Srpskoj listi. Na prostorije KoSSeva 2015. ispaljeno je 11 metaka, paljenje redakcijskog automobile KPS proglasila je za „samospaljivanje“, bilo je fizičkih napada na novinare, hakerskih upada na portal, članovima porodice Tatjane Lazarević je prećeno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko meseci odmah po sletanju u Kinu imao potrebu da malobrojne nezavisne sprske medije na KiM označi kao „strane plaćenike“.

To je, kako sama Tatjana Lazarević kaže, „cena borbe za pristojnu informaciju“, koja je nije sprečila da među prvim otvoreno progovori o okolnostima pod kojima je ubijen Oliver Ivanović.

– Smrt ga je na vrlo tragičan način vratila na vrh političkog života. Ta smrt nije bila slučajna. Možda većina ljudi nije mogla baš da nacrta da će se dogoditi ubistvo, ali ono nije bilo iznenađenje u odnosu na mrežu kriminala koja se splela oko grada i koja je faktički progutala zajednicu. Ali simbolično, njegova smrt je bila onaj veliki reflektor koji se upalio i osvetlio ono kroz šta stanovništvo severne Mitrovice prolazi unazad nekoliko godina, naročito od početka briselskog procesa – svedoči Tatjana Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari