Telenor tužio N1, traži skoro milion evra odštete 1Foto: EPA-EFE-MAURITZ-ANTIN

Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv Jugoslava Ćosića, Nikole Stojića urednika portala N1, i Adria News doo iz Beograda, zbog navodne negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora.

Tužbom se zahteva da tuženi solidarno plate Telenoru na ime naknade štete iznos od 113.235.628 dinara, što je skoro milion evra.

U tužbi se navodi da su televizija i sajt N1 objavili ogroman broj neistinitih informacija o Telenoru u vezi sa njegovom planiranom poslovnom saradnjom sa Telekomom što navodno predstavlja negativnu medijsku kampanju protiv Telenora, koja mu je već navodno nanela veliku materijalnu štetu.

Takođe, Telenor je uz tužbu podneo i zahtev za određivanje privremene mere kojim bi se Jugoslavu Ćosiću i Nikoli Stojiću zabranilo dalje objavljivanje praktično bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora do okončanja ovog spora, pod pretnjom penala od 300.000 dinara za svaku takvu objavu. Viši sud je odbio ovaj zahtev Telenora, na šta se on žalio i postupak je u toku.

Telenorova tužba, a posebno zahtev za privremenom merom kojim bi se praktično zabranilo objavljivanje bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora, predstavljaju grubi napad na slobodu medija da izveštavaju o temi od nesumnjivog i velikog javnog značaja. Iznos od skoro million evra, koji Telenor zahteva u tužbi, pokazuje nedvosmislenu nameru te kompanije da zastraši i obeshrabri novinare.

Kako se navodi u saopštenju televizije N1, o saradnji Telenora i Telekoma N1 je izveštavao u skladu s najvišim standardima novinarstva. Takođe dodaju da su svim relevantnim akterima, pa i Telenoru, davali i daju mogućnost da prezentiraju svoj pogled na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari