Telepčani ne odustaju od borbe za park, urbanisti smatraju da je izgradnja višespratnice opravdana 1foto: Aleksandar Lazarević

Građani Telepa ne odustaju od svoje borbe da dobiju park. Nakon što su se pismeno obratili gradonačelniku Novog Sada, danas su bili na sastanku sa članom Gradskog veća za urbanizam Milovanom Amidžićem, pokušavajući da ubede gradske urbaniste kako im je potrebna ova zelena površina, jer nemaju niti jednu.

„Urbanisti su se držali stava kako je izgradnja opštegradskog centra do 12 spratova na jedinoj preostaloj većoj, još uvek neizgrađenoj, površini na Telepu opravdana, sa čime se kao stanovnici ovog naselja i predstavnici velikog broja ljudi koji su peticije za park potpisali, nikako ne slažemo“, kažu iz inicijative „Sačuvajmo zelene površine – Telep“.

Kako dodaju, u dugom i iscrpnom razgovoru, prisustvovali su i predsednik JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović, kao i obrađivačica Plana za područje Telepa Vanja Vukadinović.

Ovaj stav urbanista aktivisti smatraju izrazito problematičnim, naročito u svetlu poslednjih promena u planovima za Telep, koji uz Futoški put umesto dosadašnjih dva sprata podižu spratnost na osam ili više. Time se iznenada drastično menjaju izlgled i parametri u tom delu u odnosu na ono što je usvojeno u Planu generalne regulacije za Telep prošle godine.

„Zbog toga je od izuzetne važnosti ponovo promisliti potrebu za parkom na našoj ledini, koju će ove promene svakako dodatno naglasiti! Ne možemo kao argument prihvatiti da Grad mora da prihoduje nedavnom trgovinom građevinskim zemljištem na parcelama koje su bile namenjene za park, niti mislimo da se prodaja naše ledine može nadomestiti sitnim unutarblokovskim parkovskim površinama (koje će zapravo postati parkinzi) u drugim delovima naselja“, nastavljaju iz inicijative.

U toku sledeće nedelje nakon što Amidžić prenese ove zahteve stanovnika Telepa gradonačelniku Milanu Đuriću očekuju ponovni poziv iz Gradske kuće i nastavak razgovora.

Podsetimo, parcela na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, za koju su Telepčani tražili da postane park, prodata je i na njoj se planiraju soliteri i do 12 spratova, dok je manji deo određen za zelene površine.

Pre tri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da odgovore gradsku vlast da na ovoj parceli gradi Vatrogasni dom, odnosno Regulacioni centar za vanredne situacije, te su zahtevali da se tu napravi park.

Imali su jak argument, ovo naselje od 20.000 stanovnika nema niti jedan park ili bilo kakvu iole upotrebljivu zelenu površinu.

Gradska uprava za građevinsko zemljište u jednom saopštenju obnarodovala je da se tu neće graditi Vatrogasni dom, nego park, kako su građani i tražili. Međutim, lepa vest je kratko trajala.

Kad se radio novi GUP do 2030. godine i kada su Telepčani tražili da se ucrta park kako je bilo i u ranijem planu, gradski urbanisti su im rekli „da ne mogu da dobiju celu parcelu i da budu realni“.

Tako se i zbilo. Nisu dobili Vatrogasni dom, nego još gore, stambene solitere sa po 12 spratova. Za park je ostavljeno manje od pola prostora i pitanje je šta će ostati i od njega, kada krene izgradnja parkinga za stotine novih stanova i problemi sa parkiranjem.

Građani se osećaju prevarenima, peticija kao da je poslužila gradskoj vlasti da plan izgradnje Vatrogasnog doma zameni za njima svakako isplativiju izgradnju stambenog kompleksa. Za park je ostavljeno 1,2 hektara od ukupno tri.

„Karin invest“ je na licitaciji u lokalnoj upravi za malo više od 961 milion dinara od Grada kupio plac ovaj plac na Telepu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari