"Televizija više ne ispunjava potrebu za lepim, a knjiga pruža lepo i pozitivno": Kako Subotičani provode leto? 1Jelena Cvetić, foto: Privatna arhiva

“Mnogi više ne žele da gledaju televiziju, ne sviđaju im se programi. Iako je široka ponuda programa, prosto ne ispunjava njihovu potrebu za nečim lepim, a knjiga im pruža lepo i pozitivno”, kaže za Danas Jelena Cvetić, diplomirana bibliotekarka na Pozajmnom odeljenju Gradske biblioteke u Subotici o tome šta čitaoci navode kao glavne razloge zbog kojih leto provode uz knjigu.

Tokom leta, najstariju ustanovu kulture u Subotici najčešće posećuje radno aktivno stanovništvo i to, kako Cvetić kaže, upravo zbog odlaska na godišnje odmore.

Bilo da putuju na more, letuju u svojim vikendicama ili odmaraju u dvorištima i baštama svojih kuća, knjiga im je obavezan saputnik.

Kako objašnjava naša sagovornica, čitaju se gotovo svi žanrovi, od ljubavnih romana, drama i porodičnih priča, pa sve do trilera i krimića, koji su pojedinim čitaocima “lagana literatura”.

“Baš pre koju godinu, leto je bilo, došla je jedna čitateljka i rekla da joj treba nešto lepo i lagano za more. ‘Nešto baš onako da se mi se mozak odmori’, kazala je. I sad, ja već krećem ka polici gde su ljubavni romani, kad ona kaže: ‘Treba mi tako neki dobar psihološki triler’. To je njoj bila lagana literatura”, podelila je anegdotu Cvetić.

"Televizija više ne ispunjava potrebu za lepim, a knjiga pruža lepo i pozitivno": Kako Subotičani provode leto? 2
Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Osim ovih, Subotičani vole da čitaju autobiografije i biografije istorijskih, kao i ličnosti iz sveta umetnosti i sporta, dok tinejdžeri leto rado provode uz naučnu i epsku fantastiku, ali i stripove.

“Generalno čitaoci prate izdavačku delatnost najpoznatijih kuća i šta vide da je novo izašlo, dođu kod nas da pitaju da li imamo, a mi se trudimo koliko možemo da pratimo nova izdanja, bar što se tiče najpopularnijih pisaca, tako da se za svakoga nađe nešto”, kaže Cvetić.

Tako Subotičani od domaćih pisaca najviše čitaju knjige Jelene Bačić Alimpić, Vesne Dedić, Vanje Bulića, Mirjane Bobić Mojsilović, Vuka Draškovića, dok od novijih izdanja i autora koji su se pojavili, u poslednje vreme traže i sudiju Miodraga Majića.

“Od hrvatskih autora, Vedrana Rudan se uvek čita i nju uvek traže, zatim Ante Tomić, a sada je bila aktuelna i još uvek je Dubravka Ugrešić, koja je nedavno preminula, a njena najpoznatija knjiga je ‘Štefica Cvek u raljama života’”, objašnjava naša sagovornica.

Kada su u pitanju strani autori, prednjači Lusinda Rajli sa “Sedam sestara”, a kako Gradska biblioteka raspolaže sa svim naslovima iz serijala, postoji i lista čekanja za pozajmljivanje ovih knjiga.

"Televizija više ne ispunjava potrebu za lepim, a knjiga pruža lepo i pozitivno": Kako Subotičani provode leto? 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Međutim, ono što je zanimljivo, podvlači Cvetić, jeste da se Subotičani vraćaju i klasicima.

“Interesantno je da zreli čitaoci, od 50 i 60 godina, dolaze po lektire, jer nije isto čitati neko delo kada su bili srednjoškolci i sada kada su u zrelim godinama, jer na drugačiji način tumače delo. Od stručne literature, najviše se traži psihologija. Tu je tražena klasična psihologija Junga, Frojda i Froma, kao i popularna psihologija Lujze Hej ili bračnog para Piz”, ističe Cvetić.

Gradska biblioteka Subotica je od 1. jula prešla na letnje radno vreme, te je ponedeljkom, sredom i petkom otvorena od 7.30 do 15 časova, a utorkom i četvrtkom od 12 do 19.30 časova, dok je subotom zatvorena.

Za one koji žele leto da provedu uz dobru knjigu, u holu biblioteke će naći i policu na kojoj bibliotekari svakog meseca pažljivo izdvoje “knjige meseca” na određenu temu, a takođe se mogu konsultovati sa njima, kao i sa čitaocima koji navraćaju u ovu ustanovu kulture.

“Uglavnom im je preporuka to kad vide da je neko vratio neku knjigu, onda bi i oni da je pročitaju. Tako čitaoci kada dođu i kad ih je tu nekoliko, međusobno razmenjuju iskustva o knjigama koje čitaju”, poručuje Jelena Cvetić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari