Televizije danas počinju da predstavljaju elaborate u REM: Ko će dobiti nacionalnu frekvenciju? 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Razgovori članova Saveta REM-a sa predstavnicima 14 medijskih kuća koje su se prijavile na konkurs za dobijanje četiri nacionalne frekvencije obaviće se od 12. do 14. jula u prostorijama REM-a.

Prvi dan rezervisan je za razgovore sa direktorima, odnosno glavnim urednicima radio stanica, dok u sredu i četvrtak slede intervjui sa vodećim ljudima televizija koje konkurišu za nacionalnu frekvenciju.

Elaborate će danas jedino predstaviti televizije Tanjug i K1, dok narednog dana slede Pink, Hepi, BK, UNA, Nova S i N1, a dan kasnije Prva, B92, KCN, Kurir i mađarska televizija TV2.

Za svakog podnosioca prijave predviđeno je po pola sata. Predstavnici medijskih kuća imaju po 15 minuta za svoju prezentaciju, a članovi Saveta REM-a toliko vremena za postavljanje pitanja u skladu sa utvrđenim i objavljenim kriterijumima za izdavanje dozvola.

Pravilnikom koji je REM doneo 2014. godine propisano je da su obavezni informativni, dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički sadržaji kao minimum programskih uslova. Međutim, izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Osim kulturnog, naučno-obrazovni i dečji programi su izostavljeni na Pinku, kao i na TV Hepi, televiziji koja je nekada bila prepoznatljiva po sadržaju za decu.

Međutim, iz ovih televizija poručuju da su spremni za ulazak u trku i pobedu na konkursu za nacionalnu frekvenciju.

Srđan Milovanović, vlasnik Prve i B92, kaže za Danas da su elaborati spremni i predati, i da će njegove televizije zadovoljiti propisane kriterijume. Uveren je da će ponovo dobiti nacionalne frekvencije.

– Te dve nacionalne frekvencije su plaćene preko 200 miliona evra i zapošljavaju preko 1000 radnika. Uloženi su milioni u studijsku opremu, i naravno da očekujemo da u kontinuitetu nastavimo sa nacionalnim emitovanjem – poručuje Milovanović.

I glavni urednik TV Hepi Milomir Marić uveren je da će ova televizija obnoviti frekvenciju.

– To što su pričali da smo dobili frekvenciju kao dečiji kanal, nije tačno. Pravila su tada bila drugačija, a u skladu sa novim pravilnikom REM-a, pripremamo program koji će zadovoljiti sve navedene kriterijume, uključujući i dečiji i kulturni sadržaj – kaže Marić za Danas.

Igor Božić, direktor programa N1, kablovske televizije koja je ove godine konkurisala za nacionalnu pokrivenost, ističe za naš list da su planirali da program prilage uslovima koji su propisani konkursom.

– Ozbiljno smo spremali elaborat, kao i ostalu dokumentaciju. Nadamo se da ćemo dokazati da je program koji pripremamo već osam godina najbolji pokazatelj da radimo u interesu javnosti. Zato verujemo da je došlo vreme da cela Srbija vidi ono što je prepoznala publika u sada ograničenom kablovskom prostoru – ukazuje Božić.

Vlasnik ružičaste televizije Željko Mitrović konkurisao je za nacionalnu frekvenciju za televiziju Pink ali i kanal vesti.

Sredinom aprila, kada je REM raspisao konkurs, Mitrović je za naš list potvrdio kandidaturu navodeći da nijedna televizija ne ugrožava drugu, već da bi trebalo da se usvoji novi plan raspodele.

– Još uvek važi analogni kojim ima mesta za pet frekvencija, a sada se digitalizovao spektar i može se imati na desetine nacionalnih frekvencija. Naravno, postavlja se pitanje da li je ovo tržište zrelo za više od dve nacionalne frekvencije, jer to odavno nije tehničko pitanje i pitanje resursa, koji je, sada posle digitalizacije skoro beskonačan, već pitanje snage tržista – rekao je Mitrović.

Na račun programa ružičaste televizije stigao je najveći broj primedbi zbog nasilja koje se gotovo svakodnevno prikazuje u rijaliti programima, a REM je optužen za gledanje kroz prste na račun ovih optužbi.

Pisane su i peticije za ukidanje dozvole Pinku, a brojni medijski stručnjaci ukazivali su da nijedna od televizija koje trenutno imaju frekvenciju ne zadovoljavaju kriterijume za obnovu iste.

Podsetimo, REM je raspisao konkurs za četiri nacionalne TV frekvencije i isto toliko radijskih. Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića.

Konkurs za upražnjenu, petu frekveniciju na kojoj je emitovan program TV Avala još nije raspisan. Država bi od pete frekvencije mogla godišnje da zaradi million evra, a ona je već devet godina neraspoređena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari