Tereza Mej: Premijerka koja se ne predaje 1Foto: FoNet AP

Uprkos jakim pritiscima da podnese ostavku nakon što su konzervativci izgubili većinu u Parlamentu, britanska premijerka Tereza Mej se ne predaje.

Ona je nakon razgovora s kraljicom Elizabetom II izjavila da će upravo ona formirati novu vladu. „Formiraću novu Vladu koja će voditi Britaniju napred“, izjavila je Mej nakon što joj je kraljica odobrila zahtev da formira manjinsku vladu s Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske (DUP). Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, za koje se Mej nadala da će joj učvrstiti poziciju u pregovorima o Bregzitu sa EU, u analitičkim krugovima su, blago rečeni, označeni kao šokantni, budući da su konzervativci osvojili 318 poslaničkih mandata, 13 manje nego pre raspisivanja izbora. S druge strane, laburisti su jači za 29 poslaničkih mesta, osvojivši 261.

Kada je Dejvid Kameron prošle godine podneo ostavku nakon izglasavanja Bregzita, Mej, tadašnja ministarka unutrašnjih poslova, bila je jedna od petoro kandidata za lidera Konzervativne stranke i predsednika Vlade. Nakon pokretanja kampanje pod sloganom „Tereza Mej je od prvog dana spremna da bude premijerka“, predstavila se kao kandidat koji nudi „snažno rukovodstvo“ i jedinstvo koje je potrebno Ujedinjenom Kraljevstvu. „Patriotska je dužnost naše partije da uspostavi jedinstvo i vlada u najboljem interesu cele države“, poručila je Mej. Ona je takođe obećala „pozitivnu viziju za budućnost zemlje, koja ne radi samo za privilegovanu nekolicinu, već za sve nas“. Iako je podržala ostanak u EU, naglasila je da će poštovati rezultat referenduma jer „Bregzit znači Bregzit“. Uoči glasanja o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u evropskom bloku, postavila je pitanje opravdanosti proširenja EU i kandidatura Srbije, Albanije i Turske.

Mej je bila jedna od ministara unutrašnjih poslova s najdužim stažom u britanskoj istoriji. Na dužnost je stupila 2010. i okosnicu njenog rada činilo je intenziviranje borbe policije protiv kriminala, obezbeđivanje granica i smanjenje stope imigracije, kao i zaštita Ujedinjenog Kraljevstva od terorizma. Od samog početka se zalagala i za veću zastupljenost žena u torijevskim redovima u Parlamentu. Od 2010. do 2012. je bila ministarka za pitanja žena i ravnopravnosti. U Parlament ulazi 1997. Članica Vlade u senci je bila od 1999. do 2010, pokrivajući različite funkcije. Pre nego što je počela da se bavi politikom, radila je u Banci Engleske i bila na visokim funkcijama u britanskom Udruženju za usluge saldiranja plaćanja (Apacs).

Tereza Mej je rođena 1956. u svešteničkoj porodici. Studirala je geografiju na Oksfordu, gde je upoznala svog budućeg muža. Par nema dece. Pre nekoliko godina je objavila da boluje od dijabetesa. Poznata je po svom neobičnom ukusu za cipele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari