Tibor Varadi: Uvođenje smrtne kazne suprotno Ustavu Srbije 1Tibor Varadi Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi izjavio je danas za FoNet da bi uvođenje smrtne kazne bilo u suprotnosti sa evropskim principima i sa Ustavom Srbije.

Zamoljen za komentar najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će novoj Vladi Srbije poslati predlog za vraćanje smrtne kazne, Varadi je rekao da ne samo u Srbiji, već i u drugim državama, nakon neke istinske tragedije ili odvratnog zlodela, političari imaju instinkt da pokažu da se protive ne samo rečima, već i delima.

On je naveo primer Mađarske, gde je pomilovanje osobe koja je osuđena za zataškavanje pedofilije uzburkalo javnost, nakon čega je premijer izašao sa predlogom za promenu Ustava i zabranu pomilovanja kada je reč o pedofiliji, te da su tamošnji pravnici ocenili da politički zaleti „ne treba da se odmah pretvore u zahteve za promenu zakona ili Ustava“.

„Što se tiče groznog ubistva dvogodišnje devojčice, jasno je da to treba osuditi, a bilo bi ispravno i da se nudi pomoć roditeljima. No, uvođenje smrtne kazne nije samo u suprotnosti sa evropskim principima, već i sa Ustavom Srbije“, naveo je Varadi.

Varadi je podsetio da je do ukidanja smrtne kazne došlo nakon duboke i ozbiljne rasprave.

On je ukazao na član 24 Ustava Srbije koji nosi naziv „Pravo na život“, i u kojem se navodi da je ljudski život neprikosnoven i da u Srbiji nema smrtne kazne.

Varadi je istakao da bi uvođenje smrtne kazne tražilo promenu Ustava, a da član 24 spada u one odredbe koje se ne mogu menjati bez referenduma.

„Mislim da svi treba da osudimo počinjeno zlodelo. Bilo bi dobro i ljudski ako bi se pružila podrška i pomoć rodbini. Ali Ustav Srbije ne bi trebalo menjati“, zaključio je Varadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari