Timotijevići zatočenici "Beograda na vodi" 1Ivan Timotijević dok je čuvao kuću Foto: Danas (arhiva)

Poslednja kuća na potezu budućeg „Beograda na vodi“, dom porodice Timotijević, i dalje odoleva rušenju, uprkos činjenici da svakodnevno trpe pritiske vlasti, a najnovije je da su im ovih dana potpuno isključili vodu.

Nakon što su krajem avgusta, uz podršku građana i medija zaustavili nadležne da im ne poruše kuću u Bara Veneciji 55, u Savamali, porodica Timotijević danas je bukvalno zatočenik „Beograda na vodi“. Već tri i po godine vode bitku za normalan život i brane svoju kuću na sudu, koju, kako tvrde, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pokušava da im otme i sruši.

Sada, godinu dana nakon „fantomskog“ poduhvata, Timotijevići žive izopšteni od normalnog života.

– Okruženi smo ruševinama, gradilištem, stalno su nam gasili vodu i struju. A ovih dana su nam potpuno isključili vodu, tako da u centru grada živimo bez vode. Na podmukli način žele da nas se reše – priča za naš list vlasnik kuće Ivan Timotijević, penzionisani mehaničar, nekadašnji radnik „Iskre“.

Kuću u kojoj živi dobio je u vlasništvo od radničkog saveta preduzeća „Iskra“ pre 28 godina. Međutim, kuća nije bila uknjižena, a i Ivan to nije uradio na vreme, pa sada na sudu dokazuje svoje pravo vlasništva ili stanarsko pravo.

– Gradska direkcija ne uvažava nikakve papire koja ja posedujem, a u međuvremenu kuću je Železnica prevela na sebe, pod nepoznatim okolnostima – dodaje Ivan.

Sve dok je njegova kuća cela i na istom mestu, on ima šanse da ili ostane u njoj ili dobije u zamenu nekretninu koja bi bila u njegovom trajnom vlasništvu. Ukoliko se objekat sruši pre presude, onda gubi tu mogućnost. Zato Timotijevići već godinu dana, od rušenja u Hercegovačkoj, strepe od fantoma i bagera. Ivan je, kako kaže, noću bio u pripravnosti, u slučaju da se ponovi scenario iz Hercegovačke.

Iako žive izolovani od svega, čuvaju svoju kuću, te iz tog razloga nisu ni hteli da pristanu na ponude Direkcije da se isele, stahujući da ih ne ostave na ulici.

– Sudski spor traje već treću godinu i za sve ovo vreme su nas ljudi iz gradske direkcije za raseljavanje ubeđivali, prisiljavali na podmukle načine da pristanemo da napustimo kuću i odemo u neki od stanova koji su nam nudili na privremeno korišćenje od jedne do pet godina. Posle ovog perioda ja bih sa svojom porodicom postao beskućnik – navodi Timotijević, pitajući da li je borba njegove porodice unapred izgubljena „pred onima koji skriveni iza crnih maski ruše sve pred sobom, bez sudskih odluka, bez pravde“. Ne zna više kome da se obrati.

Građani zaustavili iseljenje

Prošle godine 22. avgusta iz Gradske uprave su, uprkos sudskom sporu koji je u toku, doneli rešenje da će srušiti kuću Timotijevića. Zakazali su rušenje za 26. avgust, međutim iseljenje nije sprovedeno. Ispred njihove kuće okupilo se nekoliko desetina građana i mediji kako bi sprečili prinudno iseljavanje i rušenje zbog izgradnje „Beograda na vodi“. Podršku Timotijevićima organizovala je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, koja je pozvala građane da se okupe i pokažu solidarnost, a nadležnima i izvršiteljima da je „krov nad glavom običnih građana važniji od profita nekolicine“.

Izvršitelji se nisu pojavili.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović toga dana izjavljuje medijima da je objekat u Bara Venecija br. 55 prvobitno bio u svojini „Železnica Srbije“, ali je sada u svojini grada i deo je gradilišta „Beograd na vodi“. Ona je tada istakla i da je ta parcela upisana u list nepokretnosti kao državna svojina sa pravom korišćenja „Železnica Srbije“, a rešenjem Republičkog geodetskog zavoda kao javna svojina u korist grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari