Tiodorović: Delta soj se najviše javlja kod mladih 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Iako delta soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo se širi, i treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović jutros za RTS.

„I SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gde se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije“, objasnio je gostujući u Jutarnjem programu RTS Branislav Tiodorović.

Delta soj ima nešto drugačije simptome, od prethodnih sojeva.

„Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije“, istakao je Tiodorović.

U našoj zemlji je, kako je ukazao, dosta smanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imamo blago povećanje.

Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

„Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke“, poručio je on.

Tiodorović ponovo poziva na vakcinaciju.

„To da li ćemo biti zaštićeni zavisi i od osetljivosti organizma, ipak nije zanemarljivo da ako se i razbolite nemate tešku kliničku sliku. Vrlo je pogrešno izbegavati vakcinaciju tokom leta jer ćemo onda ući nezaštićeni u jesen“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari