Na Trgu Jovana Sarića u Kraljevu juče su se okupili kraljevački advokati da simboličkim „satom tišine“ ukažu javnosti na aktuelne probleme koje imaju u svom radu, a koji su nastali nedavnim stupanjem na snagu seta zakona iz oblasti pravosuđa.


– Ovo je izražavanje protesta zbog neustavnih i nezakonitih odredaba Zakona o javnom beležništvu, Zakona o vanparničnom postupku i izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa, čime je grubo narušena ustavnost i zakonitost. To je učinjeno na taj način što je pomenutim zakonima i izmenama dato ekskluzivno pravo javnim beležnicima da samo oni mogu sačinjavati i naplaćivati overu pojedinih ugovora, čime je, ne samo nama advokatima nego i građanima pre svega, ograničena potpuna autonomija volje, odnosno sloboda izbora sa kim će zaključivati određeni pravni posao – rekao je Ljubinko Đurović, predsednik Odbora advokata Kraljeva.

Ovaj odbor broji više od sedamdeset članova, od kojih je, na protestu pred Skupštinom grada, bila ubedljiva većina. Kraljevački advokati su najavili i protestno okupljanje pred Vladom Srbije u ponedeljak, 20. oktobra, tačno u podne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari