Tomić: Na referendumu glasati protiv ustavnih promena 1Foto: Miroslav Dragojević

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je danas da bi građani Srbije trebalo da izađu na referendum o ustavnim promenama i da glasaju protiv.

Tomić je agenciji Beta kazao da većinski glasati „ne“, ne bi značilo da su građani protiv nezavisnog sudstva i reformisanog pravosuđa.

„Glasati ‘ne’ značilo bi da je postojeća vlast najzad izgubila svako poverenje naroda. Narod putem svoga referendumskog ‘ne’ mora da poruči aktuelnoj vlasti da joj ističe ‘rok važenja’. Da ne želi da mu baš ona reformiše pravosuđe. Niti da ga vodi u Evropsku uniju“, istakao je Tomić.

Čak i da su predložene parcijalne promene Ustava bolje od dosadašnjih istovrsnih solucija, dodao je profesor, „jasno je da je sve to deo jednog užurbano-nervoznog manipulativnog političkog paketa zavaravanja naroda“.

„Počev od iznuđeno nespretno ‘povučenog iz procedure’ duboko nepravednog Zakona o eksproprijaciji i dva puta površno prepravljanog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i ‘zaklinjanja’ političko-partijskog arhiglavara u sutrašnju, tobože prekomerno nezagađenu Srbiju, čist Jadar posebno. Jer, i ‘reformisano’ pravosuđe s ovom i ovakvom diktatorskom državnom vlašću ostaje bespogovorno politički zavisno bez obzira na sadržinu ustavnih rešenja“, naglasio je Tomić.

Ocenio je da bi ustavnim promenama javno tužilaštvo još više izgubilo na samostalnosti, imajući u vidu položaj i ulogu predloženog Visokog saveta tužilaštva čiji bi članovi i dalje bili Vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za paravosuđe.

„No, ako se amandmani referendumski eventualno na jedvite jade i građanski potvrde, biće to, sve dok opstaje aktuelna strančarska konstelacija, isključivo puki dekor. Kao što je bilo i do sada. Pa jedino krajnje naivni i oni ‘umnoj patnji nestasali’ mogu da se olako i uludo nadaju da bi nameravana ustavna prekomponovanja, sama po sebi, donela neki boljitak u pravni i društveni sistem“, rekao je profesor Pravnog fakulteta.

Naglasio da bi hipotetički uspeh ustavnog referenduma davao najjači „vetar u leđa“ postojećoj dugopozicioniranoj, a neuspešnoj vladalačkoj garnituri.

„Stoga, smatram obaveznim i mudrim da se izađe na referendum. I da se glasa protiv“, zaključio je profesor Zoran R. Tomić.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari